27

Huisartsen naar rechter om epd

'We worden gedwongen ons aan te sluiten bij het elektronisch patiënten dossier'

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, waarbij honderden huisartsen zijn aangesloten, heeft een kort geding aangespannen tegen vier grote zorgverzekeraars. Ze vinden dat ze door de verzekeraars worden gedwongen zich aan te sluiten bij het elektronisch patiënten dossier.


Het gaat om de verzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ. Zij hebben in de contracten met de huisartsen laten opnemen dat zij een ‘inspanningsverplichting’ hebben om zich aan te sluiten bij de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Als ze hier niet mee akkoord gaan, wordt de samenwerking volgend jaar beëindigd.

Huisartsen kunnen zonder contract met een zorgverzekeraar geen praktijk voeren. Zonder aansluiting kunnen zijn de zorg van patiënten niet bekostigen. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen is bang dat als ze nu niet in opstand komen, ze zich nooit meer tegen de maatregelen kunnen verzetten. Ze moeten uiterlijk voor 1 januari de contracten hebben opgestuurd naar de zorgverzekeraars.

Herman Suichies, bestuurslid van de vereniging vindt dat hij zijn beroepsgeheim inlevert als hij akkoord gaat met de nieuwe contracten. Tegen de NOS zegt hij:

Mijn patiëntendossiers kunnen dan door ik weet niet wie allemaal worden ingezien, en ik heb geen kijk op wat er verder met die informatie gebeurt. Het is alsof ik de deur van mijn kast wagenwijd openzet en toelaat dat iedereen die dat wil een greep doet.

Volkskrant: Geding huisartsen tegen zorgverzekeraars om EPD

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)