Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huisartsen negeren richtlijn medicijnen

  •  
31-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
medicijnen.jpg
Middel met hoger risico op bijwerkingen steeds vaker voorgeschreven … Oorzaak: Marketing farmaceutische industrie en wensen patiënt
Een medicijn dat minder veilig is dan een ander voorschrijven? Nederlandse artsen doen het vaak. Volgens de richtlijnen zouden artsen de medicijnen met de minst mogelijke kans op bijwerkingen moeten voorschrijven, maar de realiteit is anders. Deels door de marketing van farmaceutische bedrijven, en deels omdat de huisarts luistert naar de wensen van zijn patiënten. Dat meldt NOS.
NOS schrijft:
Artsen moeten, waar dat kan, volgens de richtlijnen het middel voorschrijven met de laagste risico’s. Maar die richtlijnen worden onder meer door de marketing van farmaceutische bedrijven niet altijd nageleefd, zegt apotheker Julius van Dam. De bedrijven zetten volgens Van Dam huisartsen ertoe aan hun product voor te schrijven.
Soms komt het ook voor dat een patiënt in zijn omgeving goede verhalen heeft gehoord over een bepaald medicijn en daarom graag dat middel wil hebben. In zo’n geval wijkt de huisarts ook nogal eens af van de richtlijn.
Een voorbeeld van een middel waarbij de huisarts niet altijd de minst gevaarlijke voorschrijft is de anticonceptiepil. Meer dan een kwart van de gebruiksters slikt een pil van de derde of vierde generatie. Die geven een twee keer zo hoog risico op ernstige bijwerkingen als de pillen van de eerste generatie.
Epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC denkt dat ook meespeelt dat de risico’s van het medicijngebruik zo klein zijn:
Veel huisartsen zien bijwerkingen zoals trombose niet, omdat ze maar zelden voorkomen. Maar op landelijk niveau gaat het om 100.000 patiënten.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.