17

Huisartsen slaan alarm over ouderenzorg

Veel ouderen moeten noodgedwongen thuis blijven wonen, terwijl ze dat eigenlijk niet kunnen

De Nederlandse huisartsen slaan alarm: veel ouderen moeten thuis blijven wonen, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet kunnen. Uit een rondgang van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LVH) blijkt dat driekwart van de huisartsen nu al merkt dat dit moeilijkheden oplevert. Het kabinetsbeleid van kabinet Rutte-2 beperkt de toegang bovendien tot verzorgingstehuizen, waardoor dit probleem alleen groter zal worden.


Steven van Eijck, LHV-voorzitter, verklaart tegenover NOS:

Dit is reden om alarm te slaan. De kwaliteit van de zorg is op deze manier niet gegarandeerd.”

Het idee is dat de zorg voor deze ouderen voortaan meer vanuit de buurt georganiseerd wordt. Sinds het begin van dit jaar zouden ze ‘zorg op maat’ moeten krijgen. Terwijl verzorgingshuizen al worden gesloten, is er echter nog niet genoeg buurtzorg. Tegenover NOS verklaart een huisarts dat het vaak gaat om mensen van 90 jaar en ouder, die zelf aangeven dat ze graag verzorgd zouden willen worden, maar waar geen ruimte voor is.

NOS schrijft:

In het LHV-onderzoek onder 875 huisartsen in bijna 300 gemeenten voorspelt 83 procent dat ouderen te weinig gaan eten en drinken of dat ze in de problemen komen omdat ze geestelijk achteruit gaan. Dat laatste betekent dat ze bijvoorbeeld vereenzamen, zichzelf verwaarlozen, depressief worden of verward over straat zwerven.

Alleen dit jaar zijn al 6 ouderen omgekomen door brand. Lector brandpreventie Rene Hagen verklaart dat “we daarmee al op 43 procent van het aantal omgekomen ouderen in heel 2013 zitten, en er is nog geen kwart jaar verstreken”.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)