24

Huisartsen wéér in actie tegen elektronisch patiëntendossier

Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen: organisatie houdt zich niet aan afspraken ... Vereniging stapt naar de rechter

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen is weer in verzet gekomen tegen het elektronische patiëntendossier (epd). De vereniging klaagt de organisatie achter het epd aan, omdat gemaakte afspraken niet nagekomen worden. Volgens de vereniging is het systeem niet genoeg beschermd, waardoor gegevens van patiënten in verkeerde handen kunnen vallen. Bovendien kan het elektronisch patiëntendossier het beroepsgeheim schenden.


In december wilde de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen nog een kort geding aanspannen omdat het huisartsen verplicht werd deel te nemen aan het epd. Hier werd van afgezien omdat zorgverzekeraars destijds beloofden dat deelname aan het epd niet betekent dat een huisarts er meteen aan vastzit.

Het epd is al in gebruik genomen. Vanaf 1 januari worden patiënten bij de huisarts gevraagd of ze hun gegevens hierin willen laten opnemen. Er zijn nu zo’n 400.000 dossiers van patiënten in het LSP, Landelijk Schakel Punt, zoals het epd ook wel genoemd wordt.

Eerder verscheen op Joop: Huisartsen naar rechter om epd

NOS: Huisartsen voeren actie tegen epd

Geef een reactie

Laatste reacties (24)