Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huisartsen weigeren hiv-test aan vrouwen

  •  
02-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
doktertje300.jpg
Huisartsen zouden de test weigeren omdat de vrouwen buiten risicogroepen (verslaafd, prostituee, homoseksueel) vallen
Steeds meer vrouwen tussen de 30 en 50 jaar oud zijn genoodzaakt om zich anoniem in een ziekenhuis te laten testen op hiv, omdat ze niet bij hun huisarts terecht kunnen. Huisartsen zouden de test weigeren omdat deze vrouwen buiten bekende risicogroepen (verslaafd, prostituee, homoseksueel) vallen.
Kees Brinkman, internist bij het OLVG, maakt zich grote zorgen over de ontwikkeling. In nrc.next vertelt hij:
Een patiënte ging tot driemaal toe naar haar huisarts voor een hiv-test. Hij wilde niet. Toen ze zich bij een ziekenhuis liet testen, bleek ze hiv-positief.”
Ook speelt seksisme mogelijk een rol: artsen schromen een diepgaand gesprek over het seksleven van hun vrouwelijk patiënten aan te gaan, terwijl vrouwen net zo goed als mannen wisselende contacten hebben en risicovol seksueel gedrag vertonen.
Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap bestaan er geen cijfers over het aantal geweigerde hiv-testen bij vrouwen , maar kan een huisarts ‘gemotiveerd afwijken van de richtlijn zo’n test af te nemen’. In Nederland zijn 10.000 mensen hiv-positief, en jaarlijks komen daar zo’n 1.100 besmettingen bij.
Cc-foto: Miss Nixie

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.