0

Huisartsen weigeren ten onrechte cliënten

[Video] De Ombudsman neemt de proef op de som, de NMA start een onderzoek

Huisartsen weigeren onterecht patiënten. Dat blijkt uit onderzoek in het televisieprogramma De Ombudsman. Het recht op vrije huisartsenkeuze wordt in meer dan de helft van de gevallen niet gerespecteerd.

In de uitzending komt schrijfster Annemarie Postma aan het woord die ook met dit probleem te maken heeft. Annemarie Postma woont sinds kort op het Friese platteland en zoekt een nieuwe huisarts in de buurt. Postma heeft haar zinnen gezet op een groepspraktijk waar meerdere artsen werken. Ze hoopt daar een arts te vinden die bij haar past. Zover komt het niet eens. Postma wordt bij voorbaat geweigerd omdat ze te ver weg zou wonen.

Als de Ombudsman de proef op de som neemt blijkt dat de huisartsenpraktijk in strijd handelt met de richtlijnen van de Landelijke Huisartsen Vereniging, de LHV. Ze woont helemaal niet te ver weg. Maar de artsen hebben onderling afspraken over wie wel en wie niet behandeld wordt. Als Annemarie Postma de discussie aangaat met de betreffende praktijk wordt zij uitgelachen. Postma vindt het belachelijk. “Ik betaal ontzettend veel premies en ik vind dat ik daarmee ook het recht heb om zelf een keuze voor een huisarts te maken.” Postma is een van de vele voorbeelden. In 63 procent van de gevallen mogen cliënten niet zelf een huisarts uitkiezen.

Bestuurslid Jettie Bont van de LHV schrikt van het voorbeeld en vindt het ‘spijtig’. Volgens haar heeft Postma gelijk: “Dit is waar patiënten recht op hebben”.  De LHV roept huisartsen op de richtlijnen te respecteren, maar kan hen niet dwingen. De NMA, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, is inmiddels een onderzoek gestart naar onderlinge afspraken die huisartsen maken om gebieden en patiënten te verdelen. De uitkomst van dat onderzoek volgt dit voorjaar.

Er zijn drie redenen voor een huisarts om een patiënt te weigeren:

1: De praktijk is vol
2: De afstand tussen patiënt en huisarts is langer dan vijftien minuten (dit ivm spoedvisites)
3: Principiële verschillen, bijvoorbeeld over euthanasie of alternatieve geneeswijzen.

Redenen als: u valt niet in het postcodegebied, u moet eerst met uw eigen huisarts overleggen om over te kunnen stappen, we hebben onderlinge afspraken of alleen als u nieuw bent in de stad/het dorp, mogen volgens de richtlijnen van de Landelijke Huisartsen Vereniging niet gegeven worden.

Zorgbelang-Utrecht start dit voorjaar een proef. Dit houdt in dat artsen moeten beargumenteren waarom een patiënt geweigerd wordt. Is een patiënt het hier niet mee eens dan kan hij een klacht indienen bij de klachtencommissie van de plaatselijke/regionale huisartsenvereniging. De uitspraak van deze commissie is bindend.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)