Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huisartsen willen weg bij zorgverzekeraar Achmea

  •  
13-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huisarts_300_01.jpg
Conflict over overdragen - en goedkoper maken - van ziekenhuisbehandelingen 
Een grote groep huisartsen ligt in de clinch met zorgverzekeraar Achmea. De verzekeraar wil nog niet zeggen hoeveel geld er betaald gaat worden voor ziekenhuisbehandelingen die in het kader van de bezuinigingen worden overgedragen aan de artsen. Boze artsen dreigen de contracten met Achmea op te zeggen.
Het gaat om eenvoudige behandelingen, zoals het plaatsen van een spiraaltje, waarvoor specialisten in ziekenhuizen vele malen hogere vergoedingen rekenen dan huisartsen. In het geval van een spiraaltje bijvoorbeeld vraagt een specialist tot tien keer zoveel als een huisarts.
RTEmagicC_eb9f9881a7.jpg
Probleem is, vertellen huisartsen, dat het conceptcontract niet voorziet in voldoende extra geld om deze extra zorg te bieden. Pas na een paar maanden in het volgende jaar zou helder worden hoeveel geld er beschikbaar is om ziekenhuiszorg over te nemen. De Groof: “Het risico bestaat dat pas na het tekenen van dit contract blijkt dat we zeer weinig geld krijgen voor onze extra behandelingen. Dat is een onaanvaardbaar bedrijfsrisico voor ons.”
Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, zegt de signalen te herkennen en stelt dat er “geen gelijke onderhandelingspositie” is tussen huisartsen en verzekeraars. 
In een brief roepen boze artsen uit Zuid-Kennemerland (Haarlem en omgeving) alle 123 collega’s op het contract met Achmea te weigeren en reeds getekende contracten direct op te zeggen. Achmea zegt er op te vertrouwen dat het conflict wordt opgelost.
cc-foto: Carolien Coenen

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.