Laatste update 11:20
51

Huisbaas verbiedt huurders kinderen te krijgen

Bizarre praktijken in Amsterdam waar huurders in de woningen van vereniging Hendrick de Keyser geen kinderen mogen krijgen. Die voorwaarde is opgenomen in het huurcontract dat ze moeten tekenen voor de wegens hoge woningnood felbegeerde woningen. De huizen liggen in de Lange Leidse­dwarsstraat, nabij het Leidseplein. De particuliere huisbaas zegt dat de woningen ongeschikt zijn voor kinderen omdat ze te gehorig zouden zijn.

In het Parool zegt de huisbaas op de vraag wat er gebeurt als een bewoner toch zwanger raakt: “Huurders zullen we in dat geval verzoeken op zoek te gaan naar andere woonruimte. En wellicht kunnen we daarbij helpen als er iets passends vacant komt.”

Volgens een advocaat is een dergelijke bepaling niet rechtsgeldig: “Kinderen krijgen kan nooit grond zijn om mensen uit hun huis te zetten, het vormen van een gezin is een fundamenteel grondrecht. Een rechter zal hier nooit in meegaan.” Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag kent een eerder geval van een huisbaas die in de zwangerschap van een huurster aanleiding zag het contract te ontbinden. Dat is destijds geschikt.

De 100 jaar oude vereniging Hendrick de Keyser, die gesponsord wordt door de BankGiroLoterij, koopt in heel Nederland architectonisch of historisch waardevolle huizen op en verhuurt die. In Amsterdam beschikt de vereniging over meer dan 80 panden.

cc-foto: Marie

Geef een reactie

Laatste reacties (51)