16

Huiselijk geweld eindelijk strafbaar in Saoedi-Arabië

Mijlpaal in Saoedische wetgeving: fysiek, psychisch en seksueel misbruik achter de voordeur is voortaan strafbaar

Huiselijk geweld, zowel psychisch als fysiek, of seksueel geweld dat achter de voordeur plaatsvindt, werd in Saoedi-Arabië tot voor kort als een privé kwestie beschouwd. Het Saoedische kabinet maakt daar nu eindelijk een einde aan met een wet die huiselijk geweld strafbaar maakt.

Wie veroordeeld wordt wegens enige vorm van huiselijk geweld riskeert een gevangenisstraf van minimaal 1 maand tot 1 jaar en/of een geldboete van 5.000 tot 50.000 Saoedi Rial (tussen de 1.000 en 10.000 euro).

Huiselijk geweld is jarenlang een taboe geweest in Saoedi-Arabië. Vorig jaar ging dan ook een opmerkelijk heftige campagne van start die de bevolking bewuster moest maken van huiselijk geweld en de onwenselijkheid ervan. Een vrouw, gehuld in een niqaab waardoor alleen haar -blauwe- ogen zichtbaar zijn, met als begeleidende tekst ‘sommige dingen kun je niet verbergen’.

De wet beschermt vrouwen en kinderen voortaan niet alleen thuis, maar dient ook geweld en misbruik op de werkvloer te voorkomen. In een verklaring laat het Saoedische kabinet weten: “Alle ambtenaren of militaire werknemers en alle overige werknemers in de particuliere sector die op de hoogte raken van een geval van misbruik – op grond van hun werk – zullen de zaak moeten rapporteren aan hun werkgevers, zodra ze ervan op de hoogte zijn.”

Hoewel de nieuwe wet een grote stap vooruit lijkt te zijn, is er toch een kanttekening te plaatsen. Zo zegt Suhaila Zain Abideen Al Hammad van de National Society for Human Rights tegenover de Saudi Gazette dat vrouwen die aangifte willen doen dit nog steeds in bijzijn van een mannelijke voogd moeten doen. Dit terwijl de voogd misschien wel de misbruiker kan zijn.

Trust: Saudi Arabia passes historic domestic abuse legislation

Foto: The King Khalid Foundation

Geef een reactie

Laatste reacties (16)