34

Huisgenoot gezocht voor moord op asielzoeker Dresden

Eerder: politie Dresden deed dood af als 'ongeluk', protesten leiden tot erkenning misdrijf

Update: de politie van Dresden heeft donderdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een man van 26, die verdacht wordt van de moord op een 20-jarige asielzoeker uit Eritrea. Het zou gaan om een huisgenoot van het slachtoffer. DNA-bewijs van het vermoedelijke moordwapen zou naar de man hebben geleid. Volgens de aanklager is Khaled Idris Bahray overleden aan steekwonden in de nek en borst. Dat meldt der Spiegel.

16 januari:
In Duitsland is ongerustheid ontstaan over de moord op een asielzoeker in Dresden. Weliswaar is niet duidelijk waarom de jongen is vermoord, noch door wie, maar het feit dat het misdrijf plaatsvond terwijl de anti-migratiebeweging Pegida demonstreerde in de stad en politie de zaak afdeed als een ongeluk, wekt vrees en verbazing.

De 20-jarige Eritreeër Khaled Idris Bahray zei maandagavond tegen zijn huisgenoten dat hij even boodschappen ging doen. Hij keerde nooit meer terug. De volgende ochtend werd zijn lichaam aangetroffen bij een flatgebouw in de buurt. De politie stelde dat het om een ‘ongeluk’ ging en deed verder geen onderzoek. Dat leidde tot protesten van vrienden en andere verontruste burgers die vermoeden dat er een misdrijf in het spel is. Een lokale journalist beet zich in de zaak vast. Donderdag erkende de politie dat er geen sprake was van een ongeluk maar dat Khaled is vermoord door messteken in zijn hals en borst. Hoe het kan dat de politie die verwondingen over het hoofd heeft gezien is een raadsel. Als gevolg daarvan werd er pas na anderhalve dag sporenonderzoek verricht op de plaats van het misdrijf.

Het gebouw waar Khaled woont werd regelmatig beklad met hakenkruizen. In Dresden heerst een krachtig anti-vreemdelingen en anti-islamsentiment. De stad is de bakermat van de Pegida-protestbeweging die wekelijks demonstreert en is vergeven van extreemrechste elementen. Zo ook afgelopen maandag. De huisgenoten van Khaled hebben verklaard dat ze al weken op maandagavond hun huis niet uit durven omdat ze op straat worden belaagd door mensen waarvan ze vermoeden dat het Pegida-demonstranten zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)