49

Hulp aan Haïti loopt vast

Vliegveld overvol … Haven verwoest ... Hulp komt niet verder dan hoofdstad … Boze inwoners bouwen 'barricades van lijken' … Water wordt betalingsmiddel … Nederlandse hulpvlucht vertrok te laat 

De hulp aan Haïti loopt vast omdat de toch al zwakke inffrastructuur van het land volledig is verwoest. Het vliegveld is verstopt, de wegen onbegaanbaar en de haven is onbruikbaar door de verwoestingen. Overlevenden sterven op grote schaal.


Het Nederlandse hulpvliegtuig met aan boord gespecialiseerde reddingsteams vertrok gisteren wegens vertraging met vergunnngen te laat vanaf Eindhoven en is uitgeweken naar Curaçao omdat het vliegveld van Port-au-Prince gesloten werd. Hoe de reddingswerkers het land nu moeten bereiken is nog onduidelijk.

De correspondent van de BBC doet verslag (video) van de complete chaos en hemeltergende nood. Lijken in de straten worden geruimd met bulldozers, slachtoffers zijn ten einde raad. ‘Geld is niets meer waard, water is nu het betalingsmiddel’, meldt een hulpverlener. Water is door de ramp amper voorhanden. Een fotograaf van Time meldt dat boze Haïtianen in de hoofdstad barricades van lijken hebben opgeworpen. Het deels door bendes beheerste Haïti kent een zeer gewelddadige geschiedenis. In Trouw vergelijkt een Amerikaanse expert het land met Somalië ‘maar dan zonder piraten’. De piraten ontbreken omdat het land zelfs voor hen de faciliteiten ontbeert.

De Nederlandse journalist Jean Mentens, correspondent van de Volkskrant, heeft de ramp ternauwernood overleefd. Het hotel waar hij in verbleef stortte in. Lees hier zijn ooggetuigeverslag uit het rampgebied.

Op het hulpnummer Giro 555 is inmiddels 900.000 euro binnengekomen.

Beelden uit het gebied: The Big Picture, 48 uur later

Global Voices biedt een overzicht van twitteraars die in Haïti aanwezig zijn en live verslag doen.

cc-foto’s: Verenigde Naties

Geef een reactie

Laatste reacties (49)