Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Hulpgeld Srebrenica verkeerd besteed'

  •  
08-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
srebrenica_klein.jpg
Ontwikkelingsgeld is niet bij de mensen gekomen die het het meest nodig hadden ... Niemand kan echt bewijs van wederopbouw laten zien
Zo’n 120 miljoen euro, dat heeft de Nederlandse overheid de afgelopen achttien jaar naar Srebrenica gestuurd voor de wederopbouw. Maar door fraude en corruptie zijn die euro’s voornamelijk verkeerd besteed.
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link. Dat zegt de burgemeester van Srebrenica, Camil Durakovic, in KRO Brandpunt. Volgens hem schrijft Nederland al jaren ‘blanco cheques’ uit.
De kritiek van de burgemeester is dat de internationale hulporganisaties niet goed samenwerken. De hulporganisaties waar Nederland mee samenwerkt kunnen in de reportage moeilijk laten zien waar het geld is terechtgekomen. Een van de hulporganisaties laat hun meest succesvolle project van de afgelopen achttien jaar zien. Het is een wijnfabriekje waar zes mensen werken. Het geld zou ook gebruikt zijn ter stimulering van het toerisme. Maar een lokale toeristenbureau is gedurende de week dat de Brandpunt cameraploeg filmt gesloten.
Volgens de burgemeester is het geld niet bij de mensen terechtgekomen die het het hardst nodig hadden. Ook in stukken van de Nederlandse ambassade in Sarajevo wordt bevestigd dat het niet duidelijk is of het geld wel goed is besteed. Zo wordt er in de jaarverslagen over 2011 en 2012 gesproken over ‘weer een verloren jaar’ voor Bosnië. Op de site van KRO Brandpunt staan de jaarverslagen over het uitgegeven geld.
Donderdag 11 juli is het precies achttien jaar geleden dat de Bosnische enclave Srebrenica viel.  De aanwezige Nederlandse blauwhelmen konden de genocide die daarna volgde niet voorkomen, ongeveer 8 duizend moslimjongens- en mannen werden vermoord. Sinds 2005 maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken ieder jaar vijf miljoen vrij  voor wederopbouw,  verzoening en de identificatie voor de slachtoffers.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.