31

Hulporganisaties huiverig voor 555-actie Pakistan

Zomer geen goede tijd voor collecte … SP'er Harry van Bommel vreest ressentiment

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) stellen de noodgiftenrekening 555 niet in werk voor de ramp in Pakistan, ook al zijn de gevolgen van de watersnood ernstiger dan die van de tsunami. SP-kamerlid Harry van Bommel vreest dat anti-moslimgevoelens een rol spelen.


Voorzitter Farah Karimi van SHO stelde in Met Het Oog op Morgen op Radio 1 dat een hulpactie nu te weinig nut heeft. In de zomer wordt er weinig geld opgehaald en de enorme omvang van de ramp is nog niet doorgedrongen.

In Pakistan zijn naar schatting veertien miljoen mensen getroffen door overstromingen, extreme regenval en aardverschuivingen.

Op Joop pleitte Harry van Bommel dinsdag voor het openstellen van 555. 

Hoe kan het dat er bij Kabinet, Kamer en Hulporganisaties zo weinig urgentie is nu het gaat om een ongekende ramp als in Pakistan? Ik heb er geen verklaring voor.
Op zoek naar een verklaring heb ik op het internet de verschillende berichten en reacties op de ramp nagelezen en ben daar enorm van geschrokken. Als voorbeeld noem ik het dagblad Trouw waar een handjevol lezers reageert en verwijst naar de islamitische achtergrond van Pakistan. Moslims moeten hun eigen broeders maar helpen, is zo ongeveer de redenering. Ik mag hopen dat deze lezers niet representatief zijn voor het publiek dat deze krant gemiddeld trekt.  

In het Met Het Oog op Morgen ging Van Bommel in discussie met Karimi. De vrees van Van Bommel is onder meer gebaseerd op publieksreacties op de site van christelijk dagblad Trouw, een notoir bolwerk van islam-bashers. Van Bommel merkt op dat die waarschijnlijk niet representatief zijn. In 2005 werd bij een 555-actie voor hulp na een zware aardbeving in Pakistan 36,5 miljoen euro opgehaald.

cc-foto: Globovision

Geef een reactie

Laatste reacties (31)