40

Hulporganisaties: ‘Kabinet meet met twee maten’

'Nederlandse hulporganisaties moeten zich houden aan strenge salariseisen, maar naar internationale organisaties wordt niet gekeken'

Bestuurders van hulporganisaties mogen in Nederland niet meer verdienen dan 124 duizend euro per jaar. Sinds de aankondiging van SNV de te hoge salarissen te zullen verlagen, voldoen alle hulporganisaties aan de eisen. Eerder waren het slechts 6 van de 104 die de bestuurders meer betaalden.

Volgens René Grotenhuis is het volkomen terecht dat ‘we een grote broek aantrekken over de salarissen in Nederland’, maar zou het kabinet ook naar internationale organisaties moeten kijken, aangezien daar ook meer belastinggeld naartoe gaat: “Maar als het gaat om organisaties als de Wereldbank, geven we niet thuis”, aldus Grotenhuis.

Internationale hulporganisaties krijgen in 2011 ruim 4,5 miljard euro van de overheid. Dat is 30 procent van het ontwikkelingsbudget. Nederlandse organisaties krijgen hier 19 procent van.

Een vergelijking: Alle bestuurders van Nederlandse hulporganisaties verdienen momenteel maximaal 124 duizend euro. Robert Zoellick, de president van de Wereldbank, verdiende in 2009 een salaris van 441.980 dollar. Helen Clark, UNDP-topvrouw, verdiende in dat jaar 300.000 dollar. De vijfentwintig ‘Exacutive Directors’ van de Wereldbank krijgen een jaarsalaris van 230 duizend dollar.

De Volkskrant: Hulporganisaties: dubbele moraal salarissen

cc-foto: World Economic Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (40)