Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hulpverleenster over situatie vluchtelingen in 'de hel van Lesbos'

  •  
14-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
34766033966_d8d9e904c7_z
Een schokkend verhaal in het AD, van Moniek Obdeijn uit Schalkhaar. Ze werkt al dertig jaar in de psychiatrie, maar wat ze aantrof in kamp Moria, op Lesbos, maakte dat ze nu zelfs haar geheimhoudingsplicht breekt. ‘Dat niemand het heeft over de hel op Lesbos heeft is wel het ergste,’ zegt ze tegen het AD. Een enorme berg weggegooide zwemvesten, ter grootte van een paar voetbalvelden, is een stille getuige van de humanitaire ramp die zich verderop afspeelt.
Wat ze zag bij aankomst was complete chaos. ’s Nachts vonden er massale gevechten plaats tussen Arabieren en Afghanen, die maar door konden gaan omdat er amper politie is in het kamp. Ook ambulances zijn slecht bemand: naast de chauffeur is er meestal geen personeel voorhanden. Ervaring met grote calamiteiten lijkt totaal te ontbreken, zegt Obdeijn. Er is weinig water voorradig en eten is er ook niet voldoende – wat ertoe leidt dat hoofdpijn de grootste lichamelijke klacht is. ‘Dit is gewoon Europa, hè?’ vraagt Obdeijn retorisch. Er verblijven zo’n 5000 vluchtelingen in Moria, terwijl het berekend zou zijn op de helft van dat aantal.
Uit een reportage van de Groene bleek al eerder dit jaar dat Moria van het predikaat ‘het beste kamp’ naar ‘het slechtste kamp’ ging door de Turkije-deal. ‘De vrijwilligers moesten binnen een week weg en nu is Moria het slechtste kamp, een ‘gevangenis’ vol mensen met psychische problemen,’ zegt de lokale restauranthoudster Katerina Koreu. ‘En, zegt ze, met beroerd eten, terwijl eten nog het enige is waar mensen in zulke omstandigheden plezier aan kunnen beleven.
Hoewel onderstaande video van KRO-NCRV van vorig jaar is, is het meest schokkende aan de reportage dat er in die periode niets veranderd is aan de omstandigheden ter plaatse:
Griekenland kent het hoogste aantal vluchtelingen dat voor het eerst in Europa aanklopt voor asiel. Duitsland is het land dat uiteindelijk de meeste vluchtelingen een status verleent : vorig jaar ruim een half miljoen. Ter vergelijking: Frankrijk nam vorig jaar 110.000 vluchtelingen op, Italië bijna 80.000. Griekenland gunde ongeveer 25.000 vluchtingen een permanente status, Nederland 15.000.
Cc-foto: Brain
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.