Laatste update 11:20
19

Hulpverleners verkracht in Zuid-Soedan, VN negeerde roep om hulp

Zuid-Soedanese troepen hebben zich vorige maand schuldig gemaakt aan moord, mishandeling en verkrachting in een hotel met buitenlandse hulpverleners. De slachtoffers zochten hulp bij een nabijgelegen VN-basis, maar daar werden de noodkreten genegeerd. Dat schrijft het AD.

Acht destijds in het hotel aanwezige hulpverleners hebben anoniem verklaringen afgelegd aan persbureau AP. Drie van hen zijn verkracht, vijf werden in elkaar geslagen. Een van hen werd ook neergeschoten. Een lokale journalist werd vermoord. Een van de slachtoffers, een westerse vrouw, vertelt hoe ze door een van de soldaten onder schot werd gehouden en gedwongen werd te kiezen: ‘Je hebt seks met mij of je wordt door elke man hier verkracht en daarna schieten we je door het hoofd.’ De vrouw werd die avond door vijftien Zuid-Soedanese soldaten verkracht.

Tijdens de aanval op het hotel, die urenlang duurde, probeerden de hulpverleners contact te krijgen met de basis van de VN-vredesmacht, slechts een kilometer verwijderd van het hotel. Die oproepen werden genegeerd. Ook werd tevergeefs geprobeerd contact te krijgen met omliggende ambassades, waaronder die van de Verenigde Staten. Pas na enkele uren konden de hulpverleners, op drie vrouwen na, door Zuid-Soedanese veiligheidstroepen worden gered. De overige drie werden pas de volgende ochtend bevrijd door een private beveiligingsfirma. De gewonde en getraumatiseerde slachtoffers waren de hele nacht op zichzelf aangewezen, voor hen kwam geen hulp.

De VN-vredesmacht in Zuid-Soedan heeft als voornaamste taak het beschermen van burgers in de door geweld geteisterde regio. Vorige maand kwam echter ook al het bericht naar buiten dat de blauwhelmen in Juba niet in staat bleken de massale verkrachtingen van Zuid-Soedanese vrouwen te stoppen.

De Verenigde Naties hebben nu laten weten de misdaden in het hotel te onderzoeken en hebben geen commentaar op de beschuldiging dat de vredesmacht de noodoproepen negeerde. ‘Uiteraard betreuren wij het verlies van levens en het geweld dat de mensen die in Hotel Terrain verbleven moesten verduren en we nemen dit incident uiterst serieus,’ aldus de woordvoerder van VN-secretaris Farhan Haq. ‘We hebben de nationale autoriteiten ingeschakeld om dit incident grondig te onderzoeken en de daders te laten berechten.’

cc-beeld: UNMISS

Geef een reactie

Laatste reacties (19)