Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hulpverleners verkrachten collega's en niemand grijpt in

  •  
20-10-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
humaid_300
Humanitaire instanties stoppen meldingen van seksueel geweld massaal in doofpot
Vrouwelijke werknemers van internationale hulporganisaties zijn vaak slachtoffers van seksueel misbruik door collega’s. Het misbruik wordt door de organisaties zelf op grote schaal genegeerd of in de doofpot gestopt.
Dat meldt The Guardian op basis van getuigenverklaringen. Exacte cijfers over het misbruik zijn niet bekend, omdat incidenten meestal niet officieel worden gemeld. Werknemers van hulporganisaties noemen seksuele intimidatie echter een groeiend kwaad dat door de top moet worden aangepakt.
The Guardian verzamelde verklaringen van vrouwen die werkzaam zijn of waren bij diverse hulporganisaties. Zowel bij de grote internationale ngo’s als bij kleinere goede doelen geldt dat de betreffende organisaties er niet in slagen hun werknemers te beschermen tegen seksueel geweld door collega’s. De slachtoffers die het misbruik wel melden worden vaak gezien als onruststokers. 
Een zo’n slachtoffer is bijvoorbeeld de Amerikaanse Sarah Pierce. Eerder dit jaar werd zijn ontslagen door het Carter Center in Atlanta. Pierce werd in Zuid-Soedan door een collega aangerand en kon daarna op geen enkele steun vanuit haar organisatie rekenen.
‘Niemand heeft me gevraagd of ik in orde was, of ik medische bijstand nodig had. Toen ik het probleem bleef aankaarten en bleek dat de organisatie niet in het basisrecht van bescherming kon voorzien, werd ik ontslagen.’ 
Het Carter Center spreekt de beschuldigingen van Pierce tegen. Volgens het bestuur kreeg de vrouw wel degelijk medische zorg aangeboden en werd ze aangemoedigd psychologische bijstand te zoeken. Over waarom de vrouw dan wel werd ontslagen wilde de organisatie niets kwijt. 
Ook binnen het in New York gevestigde International Rescue Committee (IRC), geleid door voormalig Brits minister David Miliband, wordt seksueel misbruik vastgesteld. Een vooraanstaande bron zegt tegen The Guardian: ‘Ik heb gezien hoe de organisatie reageerde op alle soorten seksueel misbruik, inclusief verkrachting, en ik durf zeggen: als ik tijdens het werk verkracht werd, zou ik het niet melden.’
Wie binnen het IRC misbruik wel meldde werd bestempeld als feministische probleemschopper, zo luidt de verklaring.
‘Aan het roer staat een sterke mannenclub en onze banen hangen vaak af van onze reputatie. Het is ironisch dat we in de publieke opinie gezien worden als helden, omdat we ons in oorlogs- en conflictgebieden begeven. Maar een groter risico voor ons, vrouwen, vormen de mannen om ons heen.’
Dat seksueel misbruik binnen hulporganisaties een groot probleem zijn, lijkt een feit. Het Californische Headington Institute (HI), dat hulpverleners psychologisch bijstaat, startte recent een onderzoek om te achterhalen op welke schaal het misbruik plaatsvindt. Het instituut schat dat minstens één procent van de hulpverleners, zo’n vijf- tot tienduizend mensen, met seksueel misbruik door een collega te maken krijgt. 
Ook het International Women’s Rights Project, gevestigd in Canada, hield onlangs een grote enquête rond seksueel geweld binnen hulpverleningsorganisaties. Meer dan duizend mensen, voornamelijk vrouwen, gaven toe slachtoffer te zijn van dergelijk misbruik.  
Eerder dit jaar schreef Megan Norbert in een opiniestuk in The Guardian over haar eigen ervaringen. Op een VN-basis in Zuid-Soedan werd zij verkracht door een collega-hulpverlener. Na het schrijven van het artikel werd ze benaderd door talloze hulpverleners die net als Norbert slachtoffer waren van seksueel geweld. 
Volgens Norbert zijn de meeste slachtoffers bang om het misbruik te melden uit angst voor gevolgen of gebrek aan steun.
‘Er zijn CEO’s, regionale directeurs en managers die letterlijk gezegd hebben: “Leer er maar mee omgaan. Dit is iets wat je kunt verwachten.” De humanitaire sector is nog altijd een machowereld. Wat we nodig hebben, is erkenning dat seksueel geweld in onze sector een probleem is. Dat is de eerste stap om het stigma te doorbreken.’

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.