169

Humanitaire nood Gaza alarmerend

Oorlog in Gaza langer dan ooit en er zijn meer doden bij gevallen … Wachttijden bij winkels geëxplodeerd … UNRWA: We hebben breekpunt bereikt met herbergen van 200.000 vluchtelingen ... Israel heeft inmiddels alweer 40 procent van Gaza in handen

Na drie weken oorlog is bijna de helft van Gaza onbewoonbaar. De humanitaire nood is alarmerend. De oorlog duurde met 24 dagen nog nooit zo lang. Sinds de elektriciteitscentrale is gebombardeerd staan mensen langer dan drie uur in de rij voor brood. Water, brood, stroom en medicijnen, het wordt allemaal schaars in Gaza.

NOS-correspondent Monique van Hoogstraten vertelt dat de oorlog in Gaza diverse records breekt. Bij de oorlog in 2008 vielen aan Palestijnse kant tussen de 1200 en 1400 doden. Nu zijn het er al 1360. Aan Israëlische kant zijn zeker 58 doden gevallen, bijna allemaal militairen terwijl in Gaza de slachtoffers vooral burgers zijn waaronder vele kinderen. Aan de aanvallen van Israël lijkt ook zeker nog geen eind te komen. Netanyahu heeft 16.000 extra reservisten opgeroepen en de VS om nieuwe munitie gevraagd.

Inmiddels loopt er een onderzoek naar de aanval van Israël op een school van UNRWA. Daarbij vielen zeker 20 doden onder vluchtelingen en ook kwamen daarbij VN-medewerkers om. VN-secretaris Ban Ki-Moon vindt dat deze aanval niet ’te rechtvaardigen’ is. Amnesty International noemt de beschieting van de school een oorlogsmisdaad en ook door de VS wordt de aanval veroordeeld.

Uit een eerste onderzoek van UNRWA blijkt dat de school werd beschoten door Israël. De hulporganisatie meent dat het leger geweten moet hebben dat op die plek vluchtelingen werden opgevangen omdat zij hun coördinaten zelfs gedeeld hadden met het Israëlische leger. Israël zegt onderzoek te doen naar het incident en spijt te betuigen als blijkt dat het om Israëlische vuur gaat.

Aan Israelische kant loopt er een onderzoek naar het incident terwijl Amnesty International aandringt op een onafhankelijk onderzoek. Documentairemaker Abdelkarim El Fassi zit niet te wachten op al die onderzoeken. “Is het niet een beetje raar dat zich voor je ogen een misdaad voltrekt en je dan nog gaat roepen om een onderzoek”, zei hij gisteren bij De Nieuws BV. Volgens hem moet nu alles in werking gesteld worden om het geweld te stoppen. Aan de Palestijnse zijn het vooral kinderen die worden getroffen door de bommen en granaten van het Israëlische leger. Met de campagne #Doyoucare hoopt El Fassi een eind te maken aan dit geweld.

De UNRWA zegt inmiddels na 24 dagen een breekpunt te hebben bereikt. UNRWA-gebouwen herbergen inmiddels meer dan 200.000 vluchtelingen. In het grootste vluchtelingenkamp in Jabalia zitten 120.000 vluchtelingen.

Update 10.58 uur

Sinds de oorlog in Gaza is begonnen heeft Israël inmiddels al 40 procent van de Gazastrook toegeëigend. Tienduizenden Palestijnen worden uit hun huizen verdreven omdat Israël meent meer land nodig te hebben om zichzelf te beschermen tegen raketten en tunnels van de Hamas. Dat schrijft The Daily Beast.
Trouw: ‘Beschieting VN-school is oorlogsmisdaad’

Trouw: Alles wordt schaars in Gaza – humanitaire nood alarmerend
NOS: Oorlog in Gaza langer dan ooit

Geef een reactie

Laatste reacties (169)