4

Humanitaire ramp in Zuid-Soedan

Miljoenen kinderen in gevaar … Hongersnood dreigt ... Steeds meer families vluchten voor geweld

Zuid-Soedan bevindt zich op het randje van een hongersnood. Miljoenen kinderen worden op dit moment bedreigd door honger, geweld en seksueel misbruik.


Dat schrijft de Volkskrant donderdag. De organisatie Save the Children luidt de noodklok. De situatie in Zuid-Soedan is sinds het uitbreken van de stammenstrijd vorig jaar erbarmelijk.

Volgens Save the Children lopen 2,5 miljoen kinderen gevaar. Voor hen dreigt een gebrek aan voedsel en als er niet snel hielp komt, lopen 50.000 kinderen onder de vijf jaar grote kans om te overlijden aan ondervoeding.

Door het geweld hebben boeren hun akkers niet in kunnen zaaien en omdat het regenseizoen is begonnen, kunnen ze dat nu niet meer doen. Gevolg is dat er straks niet voldoende te eten is voor alle inwoners. De voedselprijzen zijn torenhoog en omdat er geen werkgelegenheid meer is, kunnen veel mensen geen voedsel meer betalen. Vanwege de regenval wordt het bovendien extra lastig de zwaarst getroffen plekken kan bereiken. 

De crisis beperkt zich niet alleen tot Zuid-Soedan, maar spreidt zich uit over de regio. Duizenden families zijn gevlucht voor het geweld wat zorgt voor extra druk op de buurlanden Oeganda, Ethiopië, Soedan en Kenia. Volgens Save the Children moeten kinderen nu overleven door boombladeren en -wortels te eten. Als ze dan diarree krijgen, lopen ze grote kans te overlijden omdat ze te verzwakt zijn.

Cholera
Een van de grote zorgen in het land is de verspreiding van cholera. In de hoofdstad Juba is al Cholera uitgebroken en er zijn al meer dan duizend gevallen van besmetting gemeld. De ziekte verspreidt zich erg snel. Een medewerker van Save the Children zegt:

‘Rampen stapelen zich op in Zuid-Soedan. Honger en geweld bedreigen een hele generatie van ’s werelds jongste natie. Duizenden kinderen zijn hun ouders kwijtgeraakt in de chaos van de oorlog. Vele andere kinderen hebben hun ouders verloren door het geweld. Zij zwerven alleen door bossen of komen uitgeput, angstig en aangeslagen in een van de vele kampen aan.’ 

Vergeten ramp
De humanitaire ramp in Zuid-Sudan is enorm en volgens Save the Childeren zelfs de grootste vergeten ramp van dit moment. Het conflict begon vorig jaar december. Volgens president Salva Kiir was er een poging tot een staatsgreep gedaan. Daarna raakten leden van zijn Dinka-stam in gevecht met hun oude rivalen, de Nuer. Zuid-Soedan is pas sinds 2011 onafhankelijk.

Eerder deze week werden de regering en de rebellen in Zuid-Soedan het eens dat er binnen zestigdagen een overgangsregering gevormd gaat worden. Dat werd gemeld door de Oost-Afrikaanse regionale organisatie IGAD, die in het conflict bemiddelt. In mei dit jaar was er al een vredesakkoord ondertekend, maar tot op de dag van vandaag heeft dat niet geleid tot ene einde aan het geweld.

CC foto: Oxfam International 

Geef een reactie

Laatste reacties (4)