Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Humanitas DMH zat fout met interimmer van 95 duizend euro

  •  
03-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
Flickr_berggeld_ImagesofMoney_300
Beloning strookt niet met code voor goed bestuur, stelt commissie
De raad van toezicht van Humanitas DMH had niet achter de rug van het zittende bestuur om een interim-bestuurder aan mogen stellen die tot een ton per maand kon declareren. Dat concludeert de governancecommissie gezondheidszorg. In september onthulde de Volkskrant dat een tijdelijk bestuurder bij de instelling voor gehandicaptenzorg in juli 95 duizend euro had gefactureerd.
Ben Huesmann, voormalig lid van de raad van toezicht, noemde de beloning toen een ‘privé-aangelegenheid’, zo schrijft de Volkskrant vrijdag, en volgens de Wet Normering Topinkomens is er ook geen salarismaximum voor zorgbestuurders die korter dan een half jaar als zelfstandige worden ingehuurd. De governancecommissie gezondheidszorg toetst echter niet aan de wet, maar aan de governancecode voor goed bestuur.
In de uitspraak van december, die nog niet openbaar is gemaakt, noemt de governancecommissie maandelijkse bedragen van 80 duizend euro exclusief btw “geen maatschappelijk passende beloning in de zin van de code”. Ook ligt het “niet voor de hand” dat bij een vergoeding van 2.000 euro per dag, overwerk ook nog eens 250 euro per uur oplevert. Bovendien had de raad van toezicht de opdracht nooit zonder overleg mogen verstrekken.
De afgelopen maanden zijn nieuwe toezichthouders aangesteld. Zij zoeken nu een bestuurder voor Humanitas DMH. In de tussentijd leidt een andere interim-bestuurder de organisatie.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.