182

Humberto Tan haalt uit naar Lubberding en NOS over ‘negertje’-blunder

'Analist doet z'n werk uitmuntend slecht' ... Wijst op traditie om gekleurde sporters niet bij naam te noemen

BNR presentator Humberto Tan haalt hard uit naar Henk Lubberding die zich deze week racistisch uitliet over niet-blanke wielrenners. De NOS nam geen maatregelen tegen de analist omdat zijn intenties niet verkeerd waren. Lubberding betuigde spijt maar stelde ook dat hij “niet wist hoe hij het anders moest verwoorden”.

Tan legt uit dat daar wel wat tegenin te brengen valt. Wat Lubberding deed is een klassieke vorm van racisme binnen de sport en zijn vergoeilijking is niet op z’n plaats. De presentator stelt dat Lubberding zijn werk als analist “uitmuntend slecht” doet. De NOS-analist weet immers niets van de sporter in kwestie terwijl deze al een indrukwekkende en zeer interessante carrière heeft:

Negertje” is niet alleen denigrerend en racistische, maar Lubberding doet bovendien zijn werk als analist uitmuntend slecht. Heeft dat “negertje” geen naam? Waar komt ‘het’ dan vandaan? Heeft hij talent? Is hij de eerste ooit? Is hij een klimmer, een sprinter, een waterdrager?

Lubberding zegt nog wel dat hij het wel mooi vindt dat het peloton “verkleurt”, want er reed warempel ook nog een Japanner mee in de kopgroep, ook al zonder naam. En wat zal hij van zijn stoel gevallen zijn dat deze week voor het eerst in de geschiedenis een Afrikaan de gele trui pakte.

Stel je voor dat we sporters structureel alleen etnisch zouden duiden in plaats van gewoon bij hun naam? Dus niet Churandy Martina, maar dat negertje uit Curaçao. Dus niet Ranomi Kromowidjojo maar dat Javaantje uit Groningen en niet Lewis Hamilton maar dat negertje in de Formule 1. Hoe stuitend!!

Tan memoreert de legendarische Amerikaanse zwarte honkbalspeler Jackie Robinson die als eerste zwarte debuteerde in de major league. Tegenstanders noemden hem nooit bij zijn naam. Hij somt wat wapenfeiten van de in Versailles geboren Kévin Reza op en stelt dan: “Lubberding weet alleen dat het ‘een negertje’ is. Treurig maar waar. En de NOS bedekt het allemaal met de mantel der liefde.”

Beluister de reactie van Humberto Tan hier.

Lees ook: Racistisch taalgebruik in Langs de Lijn

En vooral ook Andrea Dijkstra over de opkomst van Afrikaanse wielrenners, met fraaie foto’s van Jeroen van Loon.

Geef een reactie

Laatste reacties (182)