188

Humberto Tan: ‘Luister naar argumenten Blackface-documentairemaker’

Nu met video ... 'We kunnen wegkijken en hem bij voorbaat wegzetten als 'zeurpiet' of we kunnen proberen te luisteren naar zijn verhaal en argumenten'

Roger Williams, de maker van de CNN-documentaire Blackface over Zwarte Piet, schuift vanavond aan bij Humberto Tan in RTL Late Night. Tot grote woede van Zwarte Piet-fans, die honderden boze reacties plaatsten op de Facebookpagina van RTL Late Night. De presentator roept zijn publiek daarom op om te ‘luisteren naar Williams verhaal en argumenten’.


Op de Facebookpagina van RTL Late Night zegt Tan:

We kunnen wegkijken en hem (Williams, red.) bij voorbaat wegzetten als ‘zeurpiet’ of we kunnen proberen te luisteren naar zijn verhaal en argumenten. Ik kies vol overtuiging voor het tweede.

Wijzen op misstanden in zijn eigen land ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid om na te denken over gevoelige thema’s in eigen land. Zwarte Piet bijvoorbeeld. Spanjaarden hebben ook tradities waar zij vol overtuiging voor kiezen, maar waar de wereld gelukkig iets van vindt (stierenvechten). Japanners hebben tradities waar de wereld gelukkig iets van vindt (walvisjacht). Maar de wereld moet zwijgen als men iets vindt van onze ‘tradities’? Lijkt mij niet consequent.

Volgens de presentator – die een voorstander van het Sinterklaasfeest is, maar wel een aangepaste Piet wil zien – kunnen we niet zwijgen over ‘de ongewenste effecten’ van de traditie. Dat betekent niet dat iedere voorstander van Zwarte Piet meteen een racist is, maar wel dat iedereen begrip moet hebben voor een verschil in perceptie, aldus Tan. 

Om de CNN-documentaire ‘Blackface’ te bekijken, klik op het screenshot links. 

Regisseur Roger Ross Williams schreef voor NRC een opiniestuk over zijn documentaire, daarin zegt hij:

Studies wijzen uit dat niet-blanke Nederlandse bevolkingsgroepen hier met aanzienlijke discriminatie te maken hebben. Het racisme in Nederland blijkt dus niet alleen uit het schaamteloze gezicht van Zwarte Piet, maar ook uit minder zichtbare aspecten. Ik weet dit uit de eerste hand, want zodra bekend werd dat ik een film over Zwarte Piet maakte, werd ik per mail, Facebook en Twitter bedolven onder berichten en tweets dat ik me niet met hun onschuldige kinderfeestje te bemoeien had. Dat ik er niets van begreep. Dan zeiden ze eerst dat Zwarte Piet niet racistisch was, maar op het laatst was ik een ‘stomme Zwarte Aap die terug naar Afrika moest gaan’. Op dat moment besefte ik dat het Zwarte Pietdebat een open zenuw heeft geraakt. Het heeft Nederland herinnerd aan de belangrijke rol die het in de slavenhandel heeft gespeeld en aan de ongelijkheid waarvan het heeft geprofiteerd.

Lees het hele stuk ‘Natuurlijk is Zwarte Piet puur racisme’ hier.

Foto: Humberto screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (188)