2

HUMO werft leden met ‘seksuele afpersing’

Belgisch blad Humo haalt sexy webcam-grap uit met lezers 

Het Belgische blad Humo heeft het nieuws gehaald met een op z’n zachtst gezegd opmerkelijke manier van leden werven. Ze startten een actie waarbij ze mannen met een online advertentie voor webcamseks naar een site lokken. Zodra de seksshow is begonnen dreigt het klikgedrag van de ‘rukker’ in kwestie wereldkundig gemaakt te worden. Daarmee vestigt HUMO -al dan niet bewust- de aandacht op een probleem dat steeds vaker voorkomt op sociale media: seksuele afpersing.


Mannen krijgen op Facebook een filmpje voorgeschoteld van twee sexy dames die webcamseks aanbieden. Wie klikt, zet zogenaamd automatisch zijn webcam aan en kan zo’n 20 seconden genieten van de vrijende vrouwen. Net genoeg tijd om je broek open te knopen, want dan draait de camera weg van de meiden en vertelt de Vlaamse cartoonist Jeroom Snelders de ‘rukkers’ dat hun beelden op Facebook verspreid zullen worden. Tenzij ze, jawel, een abonnement op HUMO nemen.

Natuurlijk gaat HUMO niet echt met de beelden aan de haal, die waarschijnlijk niet eens opgeslagen zijn. Voor HUMO is het slechts een ludieke actie om vooral mannelijke leden voor haar tijdschrift te werven, maar in werkelijkheid komt deze vorm van seksuele chantage steeds vaker voor. ‘Sextortion’, zoals het in het Engels heet, overkomt iemand die voor zijn of haar webcam gestript heeft en achteraf met die naaktfoto’s of-video’s gechanteerd wordt. Het Vlaamse tv-programma Volt besteedde in hun uitzending van woensdagavond aandacht aan het fenomeen waar veel jonge vrouwen, maar ook steeds vaker mannen slachtoffer van worden.

Maar hoe voorkom je nu dat je ook in die val trapt? Een belangrijke les van voorlichter van de politie Peter De Waele in het programma:

Als je een Porsche aangeboden krijgt voor 300 euro dan moet er een soort alarm afgaan. Als je als 50-jarige een vriendschapsverzoek krijgt van een 18-jarige die zich spontaan uitkleedt en zegt dat ze geil wordt van jou, moet er ook een alarm afgaan. (…) Het beste is om je kleren aan te houden. Doe niet voor de camera wat je ook niet in de Nieuwstraat in Brussel zou doen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (2)