Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Huurhuis aan huurder verkopen kan juridisch helemaal niet'

  •  
20-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Flickr_tehuur_Sabdesign_300.jpg
Zoveelste plan van het kabinet dat onhaalbaar blijkt. 'Right to buy' naar Thatcheriaans voorbeeld kan niet in Nederland, zeggen deskundigen
Het plan van het kabinet-Rutte om huurders het recht te geven om hun woning van corporaties te kopen is juridisch onhaalbaar. Dat zeggen deskundigen op het terrein van de woningmarkt woensdag in het NRC Handelsblad.
Het lijkt erop dat dit het zoveelste van plan van het kabinet is dat gewoonweg niet haalbaar is.
“Je mag als overheid alleen inbreuk maken op het eigendomsrecht van private eigenaren als er heel zwaarwegende redenen voor zijn, zegt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens”, zegt Carel Adriaansens, bijzonder hoogleraar onroerendgoedrecht aan de Universiteit van Maastricht in het NRC. “De enige reden die ik kan verzinnen is dat de VVD wil dat mensen aan bezitsvorming gaan doen. Dat lijkt me onvoldoende zwaarwegend.”
Het kooprecht lijkt rechtstreeks gekopieerd van het “right-to-buy”- principe dat de conservatieve premier Thatcher begin jaren tachtig in Engeland introduceerde. De kern daarvan: iedereen heeft recht op een eigen huis. Maar het grote verschil is dat huurwoningen in Engeland in bezit waren van gemeenten, in Nederland zijn de corporaties de eigenaren.
Lees het hele artikel bij NRC: Huurdersrecht om woning te kopen onhaalbaar
Foto-cc: Sabdesign

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.