13

Huurlingen VS schieten erop los in Irak en Afghanistan

WikiLeaks documenten tonen aan: huursoldaten veel vaker betrokken bij incidenten waarbij burgers werden beschoten of gedood dan bekend

Huursoldaten die voor de VS in Irak en Afghanistan werkten, hebben op grote schaal ernstige misdrijven begaan. Dat meldt Trouw maandag. Beveiligers van bedrijven als Custer Battles, Aegis en – het bekendst – Blackwater (nu Xe) waren volgens de afgelopen vrijdag uitgelekte rapporten op Wikileaks betrokken bij veel meer incidenten waarbij burgers werden beschoten of gedood dan bekend was. Dat blijkt uit een analyse die de New York Times van de gegevens maakte.

Zowel in Afghanistan als in Irak had het leger volgens cijfers van het Amerikaanse Congres sinds het begin van de oorlogen iets meer niet-militairen dan militairen in dienst, zo schrijft Trouw. Eén op de tien van deze werknemers had een beveiligingstaak. Ze waren dus bewapend, maar niet gebonden aan de militaire schietinstructies.

Lange tijd waren particuliere beveiligers immuun voor vervolging door Iraakse autoriteiten, maar ook in de VS bleek het moeilijk om ze voor de rechter de brengen. Gebrek aan rechtsgeldige bewijzen uit Irak heeft al een aantal strafprocessen tegen werknemers van Blackwater wegens moord onmogelijk gemaakt.

Lees meer bij Trouw: Privélegers VS schietgraag

Meer over de Irak Warlogs van Wikileaks bij The Guardian: Iraq Warlogs

Geef een reactie

Laatste reacties (13)