48

HvA-docenten mogen geen pistool uitprinten op 3D-printer

Docenten wilden ethische discussie rondom vrijheid van informatie met studenten aangaan

Uit een 3D-printer van de Hogeschool van Amsterdam zou woensdag een pistool rollen, maar het College van Bestuur heeft daar een stokje voor gestoken. Het is onderwijsassistent Cees Boschman en informatica docent Willem Brouwer verboden om hiermee verder te gaan. De printer is dinsdag weer stopgezet.

De bedoeling van de betrokken docenten was om de ethische discussie rondom vrijheid van informatie met hun studenten aan te gaan. Dat is te lezen op de website van de HvA. Het College van Bestuur laat weten het “uiteraard” toe te juichen dat studenten en docenten dit gesprek voeren, maar acht het onwenselijk om met de 3-D printer voor onderwijsdoeleinden (delen van) wapens te fabriceren.

“De printer staat nu te draaien en morgen is het pistool klaar”, kondigde Cees Boschman, technisch onderwijsassistent bij de afdeling Onderwijs & Opvoeding van de HvA eerder nog aan. Dat was dinsdag te lezen op de website universiteitsblad Folia. Willem Brouwer, docent informatica en lid van de Centrale Medezeggenschapsraad van de HvA, plukte het bouwpakket van het pistool van internet en stuurde het naar collega Boschman, zo is te lezen op Foliaweb. “Ik was net op tijd, want kort daarna werd het van internet gehaald”, zegt Brouwer.

De printer zou morgen klaar moeten zijn en dan kon het pistool in elkaar gezet worden. Alleen de slagpin en een kogel ontbreken dan nog. “Een slagpin kunnen we zelf in elkaar knutselen, maar we zijn niet van plan om het wapen te gaan testen met echte kogels. Dat is veel te gevaarlijk”, aldus Boschman.

Vorige week ontstond er ophef toen het een Amerikaan voor het eerst lukte om met een pistool te schieten dat is gemaakt met een 3D-printer. De blauwdrukken van het pistool werden online gezet. De uitvinder van het pistool wordt mogelijk vervolgd, zo werd maandag bekend.

Boschman en Brouwer geven woensdag op Foliaweb.nl een toelichting op hun actie.

Folia: HvA-medewerker print pistool

HvA: 3D-printen pistool stopgezet

Foto-cc: Electric Eye

Geef een reactie

Laatste reacties (48)