99

Hype om alledaagse politiepraktijk

Amsterdamse hoofdcommissaris legt handhaving boerkaverbod uit ... PVV boos, wil van agenten boeterobots maken

Telegraaf, NRC en zelfs Vlaamse kranten berichten dat korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg boerkadragers niet altijd zal beboeten. De PVV eist daarom een boeteplicht voor agenten. Het opvallende: Aalbersberg heeft het niet zo gezegd maar reageert met uitleg op een doorgeschoten vraag van Eva Jinek.


Jinek toont een bekend fragment waarin Jeroen Pauw tegenover de voorganger van Aalbersberg poneert dat de politie boerkadraagsters met kleine kinderen moet arresteren. Welten reageert afwijzend en zegt dat hij vindt dat de politie dat niet moet doen. Jinek wil daarop weten van Aalbersberg weten wat hij in de toekomst gaat doen. “Gaat u ze arresteren?”

De korpschef legt uit dat het verbod nog geen wet is en als het wordt aangenomen dat het dan om een overtreding gaat. (In Nederland is het nog steeds niet zo dat je voor overtredingen, denk bijvoorbeeld aan een kapotte fietsbel, in een cel gesmeten wordt.)

Nuance? Jinek gaat er meteen fel tegenin: “Het is toch heel simpel!”

Vervolgens probeert Aalbersberg uit te leggen hoe een agent te werk gaat bij het constateren van een overtreding. Het is in Nederland immers niet zo dat iedereen altijd voor iedere overtreding een bekeuring krijgt. De agent kan volstaan met een waarschuwing. En zo zal het dus ook met het boerkaverbod gaan, legt Aalbersberg uit. Dat heeft weinig te maken met het negeren van de wet maar wel met de praktijk van handhaving.

NRC Handelsblad concludeert meteen: “Amsterdamse agenten zullen niet altijd een boete uitschrijven als zij iemand met een boerka zien lopen.” Spits: “Vandaag was de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg te gast in het ochtendprogramma Eva Jinkek op Zondag en zei daarin dat Amsterdamse agenten niet altijd boete’s zullen uitdelen als zij iemand met een boerka zien lopen.” De gratis krant voegt er voor de ‘duidelijkheid’ aan toe: “Eerder zei minister Opstelten van Veiligheid dat de politie niet moet zeuren en het verbod gewoon moet handhaven.” Ze hadden ook kunnen schrijven: Politie geeft niet altijd boete bij loslopende honden. Nieuws? Wel als je politicus van de PVV bent.

PVV Kamerlid Joram van Klaveren, ooit beroemd geworden omdat hij met een pistool poseerde, heeft meteen Kamervragen aangekondigd. Hij wil dat overtredingen van het boerkaverbod altijd beboet worden, ongeacht de omstandigheden. Kortom: Minister Opstelten mag weer een paar duizend euro belastinggeld uitgeven om het Kamerlid bij te praten in de Nederlandse wetspraktijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)