Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hype zonne-energie maakt stroom goedkoop

  •  
02-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
solarpanelsgermany_300.jpg
Kritiek op Merkel's dure groene stroombeleid ongegrond. Zonne-energie blijft nog steeds lucratief
Duitsland loopt voorop met groene stroom. Zonnepanelen leveren inmiddels zo’n 25 miljoen kiloWatt op aan energie. Een hoeveelheid stroom die nog niet voor heel Duitsland voldoende is, maar het begint een aardige hoeveelheid te worden. De vraag stijgt terwijl de prijs daalt. Critici maken zich ondertussen zorgen over Merkel’s dure subsidiebeleid voor groene energie. Door de dalende prijzen van groene energie zou deze vorm van duurzame energie niet meer lucratief zijn voor de producenten. Trouw milieublogger Vincent Dekker constateert echter dat Merkel subsidie snel is terugverdiend.
Bondskanselier Merkel ligt onder vuur vanwege haar energiebeleid. Ze liet kerncentrales sluiten en in plaats daarvan moest meer geïnvesteerd worden in groene energie. Gevolg, duurzame energiewinning wordt flink gesubsidieerd. Der Spiegel kopte in februari dat Duitsland inmiddels aan het maximale bedrag van 100 miljard voor subsidie zit en wierp de vraag op of groene stroom voor producenten wel aantrekkelijk blijft, als de prijs van zonne-energie blijft dalen.
Dekker constateer echter dat de prijs voor zonne-energie blijft dalen en dat is zeer gunstig, zo legt hij uit in Trouw:
De groothandelsprijs verschilt per uur van de dag en is mede afhankelijk van de vraag. Overdag, als er veel vraag is, kunnen de stroomproducenten voor een kWh twee of drie keer zo veel vragen als  om vier uur ’s nachts. Althans, dat was nog zo in 2008. Als we de prijsgrafiek voor 12 maart erbij pakken: 20 euro per MWh om vier uur ’s nachts, en 50 tot 60 euro van acht uur ’s morgens tot negen uur ’s avonds; oftewel: 2 cent per kWh tegen 5 tot 6 cent per kWh. Maar in maart dit jaar ziet die prijsgrafiek er heel anders uit. Op een zonnige dag piekt de prijs rond negen uur ’s ochtends om daarna te dalen naar een prijsniveau van de nacht en daarna weer te stijgen naar een piek rond negen uur ’s avonds. Naarmate de zonnepanelen meer stroom beginnen te leveren, daalt dus de prijs, en omgekeerd.”
Volgens Dekker’s schatting wordt met de huidige energieprijzen al bijna de helft van de subsidie terugverdiend aan lage stroomprijzen. Dat lijkt alleen nog maar gunstiger te worden nu de olieprijzen blijven stijgen.
Lees de opinie van Vincent Dekker in Trouw: ‘Dure’ zonne-energie maakt Duitse stroom goedkoop
cc-foto: Cmdb Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.