Laatste update 12:44
154

Hypocriet en hardvochtig Nederland weigert Europeanen te helpen

De Nederlandse weigering om tijdens de coronacrisis noodsteun te geven aan zwaar getroffen Zuid-Europese landen zet kwaad bloed. De Portugese premier António Costa vindt de Nederlandse opstelling ‘walgelijk’, meldt NRC Handelsblad, en hij staat bepaald niet alleen in zijn kritiek.

Zo roept de voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan David Sassoli, de Europese landen in een video op tot meer samenwerking. In zijn betoog deelt hij een sneer uit aan Nederland. “Sommige landen twijfelen daarover, maar aan wie gaan ze dan straks hun tulpen verkopen?”, zegt hij terwijl hij wijst naar de bloemen op zijn bureau.

Nederland houdt de hand op de knip. Terwijl er in Italië en Spanje duizenden doden vallen, vindt minister van Financiën Wopke Hoekstra dat zijn collega’s eerst maar eens een rapport moeten lezen waarin wordt uitgelegd waarom sommige Europese landen meer financiële armslag hebben dan andere.

“Pas in een later stadium, als de crisis zich blijft verdiepen, is hij bereid praten over financiële bijstand, zoals de voorwaarden waartegen het Europese noodfonds ESM in stelling gebracht kan worden”, schrijft Het Financieele Dagblad.

Hoekstra’s hardvochtige houding steekt des te meer, omdat Nederland wel graag gebruikmaakt van de voorzieningen van andere EU-landen. Zo wil Nederland patiënten overbrengen naar Duitsland, als het hier niet lukt om de capaciteit op de intensive care snel genoeg uit te breiden.

En hoewel er in België de afgelopen weken de nodige kritiek was op de ‘lakse’ houding van Nederland bij de bestrijding van de coronacrisis, liet het ziekenhuis AZ Zeno in Knokke ook weten dat Nederlandse patiënten in geval van nood welkom blijven.

Vrachtwagens met lijken
Zelfs Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, toch niet iemand die bekendstaat om zijn spilzucht, vindt dat het kabinet zich te hard opstelt. “In deze fase, waar je vrachtwagens met lijken ziet rondrijden op zoek naar crematoria, moet de nadruk liggen op solidariteit”, zegt hij in een interview met NRC Handelsblad.

Hij bepleit gebruik van het noodfonds ESM of de uitgifte van gezamenlijk uitgeschreven leningen, zogeheten eurobonds. Van de negentien landen die in de eurozone zitten, zijn er inmiddels vijftien voor de uitgifte van dergelijke ‘coronabonds’ om zwaar getroffen landen als Italië en Spanje uit de brand te helpen.

Conservatieve christenen
Het kabinet kan bij zijn hardvochtige opstelling wel rekenen op de steun van conservatieve christenen. “Moeten we nu onze graanschuren openen voor landen die 7 jaar feest hebben gevierd: Italië, Frankrijk, België?”, vroeg EO-coryfee Andries Knevel zich deze week op Twitter af.

Ook de SGP lijkt inmiddels meer waarde te hechten aan het evangelie van Jeroen Dijsselbloem die de Zuid-Europese landen graag kapittelde door te verklaren dat ze hun geld niet moesten uitgeven aan ‘drank en vrouwen’, dan aan de Heilige Schrift waar staat dat een kameel makkelijker door het oog van een naald gaat dan een rijke het Koninkrijk Gods binnengaat.

Geef een reactie

Laatste reacties (154)