94

Hypotheek kan goedkoper, maar banken willen niet

Banken profiteren van lage rente bij Europese Centrale Bank... Voordeel niet doorberekend aan klant... Beperkte concurrentie op hypotheekmarkt oorzaak

Nederlandse banken profiteren sinds de crisis van de lage rente bij de centrale banken. Dit voordeel berekenen ze echter niet door aan de klant. Die blijft hoge kosten betalen voor zijn hypotheek. Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag.

Banken hebben vorig jaar flink verdiend op hypotheken, zo schrijft het FD. Banken zagen hun verdiensten in 2009 met 50% stijgen tot euro 24 mrd, zo blijkt uit een nadere analyse van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De stijging is vooral te danken aan de hoge winstmarges op hypotheken. Banken berekenen rentedalingen op de financiële markten nauwelijks door aan de consument. ‘Daardoor kunnen banken relatief goedkoop geld aantrekken’, zegt Senne Janssen van het CBS. De banken lenen het geld vervolgens uit aan hypotheekklanten, die vaak hun rente eerder voor langere tijd hebben vastgezet.

In het buitenland geven banken het voordeel wel voor een groot deel door aan hun klanten, zegt Piet Eichholtz, hoogleraar Vastgoedfinanciering aan de Universiteit Maastricht. Hij is verontwaardigd dat Nederlandse banken dit nauwelijks doen: ‘Het hypotheekbedrijf floreert over de rug van de consument.’ Eichholtz wijt de hoge marges aan de beperkte concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Zo’n 80% van de markt is in handen van de vier grootste banken.

Lees verder bij het FD

Foto: WoodleyWonderworks (Flickr cc)

Geef een reactie

Laatste reacties (94)