20

Hypotheekplan kabinet komt uit koker ING

Grootbank benaderde ministerie met voorstel tweede lening voor starters

Het nieuwe hypotheekconcept voor starters dat onderdeel is van het woonakkoord tussen het kabinet en D66, ChristenUnie en SGP is oorspronkelijk bedacht door ING. Dat zeggen verschillende bronnen tegenover het Financieele Dagblad. De woordvoerder van minister Stef Blok (Wonen) bevestigt dat de bank de minister hierover benaderd heeft.

Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees, betrokken bij de onderhandelingen over het woonakkoord, erkent in het FD:

Het idee waar wij deze week mee kwamen bestond al. Er was een grootbank die bij Financiën had gevraagd of deze constructie mogelijk was.”

Blok moest deze week een akkoord sluiten met de oppositiepartijen omdat hij geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft. De minister heeft met D66, ChristenUnie en SGP afgestemd dat er een mogelijkheid komt om naast de annuïtaire hypotheek een tweede lening af te sluiten waarmee de helft van de aflossing kan worden gefinancierd. Op die manier kunnen starters een huis kopen dat ze per saldo maar voor de helft aflossen. De renteaftrek geldt alleen voor de annuïtaire hypotheek die daadwerkelijk wordt afgelost.

In de wet is geregeld dat per 1 januari 2013 alleen hypotheekrenteaftrek gegeven wordt voor mensen met een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. De nieuwe variant is een gecombineerd product van twee leningen en zou daarom mogelijk niet in aanmerking komen voor de aftrek. Daarom wilde ING in Den Haag nagaan of het mogelijk was voor de ene helft van de twee leningen wel aftrek toe te staan. Met het gesloten woonakkoord is dat nu besloten. “Voor deze nieuwe constructie is geen wetswijziging nodig”, aldus Koolmees in het FD, “maar wel een wijziging van een beleidsbesluit. En dat kan vrij snel en gemakkelijk worden gedaan.”

FD: ING bedenker hypotheekplan

Foto-cc: Minke Wagenaar

Geef een reactie

Laatste reacties (20)