95

Hypotheekrel: ‘gewone burger’ van VVD blijkt hypotheekadviseur

In verkiezingskrant van Telegraaf passen liberalen dezelfde truc toe die ze Netwerk verweten

‘VVD redt hypotheek’, kopte de VVD dit weekend in de speciale verkiezingseditie van De Telegraaf. In het artikel bepleit een aantal huiseigenaren de noodzaak van de instandhouding van hypotheekrenteaftrek.

“De voorbeelden zullen rekenkundig vast kloppen, maar komen de personen uit onverdachte hoek?”, vraagt NRC zich af in de rubriek Verdraaide Feiten. Schrijnend geval in het artikel  is een ‘fulltime adviseur’ uit Rotterdam die er 15% aan besteedbaar inkomen bij inschiet als de hypotheekrenteaftrek wegvalt. Niet vermeld wordt dat hij hypothecair adviseur is bij hypotheekverstrekker De Hypotheker. 

De VVD meldt dat de ’speciale verslaggevers’ die het artikel hebben geschreven dat wel wisten. Een woordvoerder meldt NRC dat zij het niet nodig vonden om het beroep gedetailleerder te vermelden, omdat het om verhalen op persoonlijke titel gaat.

In het licht van de recente Netwerk-uitzending van vorige week donderdag is dit verzwijgen echter opmerkelijk. Toen maakten VVD’ers zich heel boos over het feit dat twee van de in de uitzending opgevoerde VVD-critici CDA-lid en GroenLinks-raadslid zouden zijn. Dat had Netwerk er niet bij vermeld. Schande, twitterde voormalige VVD-Kamerlid Arend-Jan Boekestijn: “Waarom mag de kijker dat niet weten?”

Voor het artikel in de Telegraaf heeft de VVD een oproep gedaan bij De Hypotheker, Vereniging van Eigen Huis, op de VVD-site Redjehypotheek.nl en binnen de eigen partij om mensen onder naam hun verhaal te laten doen. Maar die info wordt wijselijk achterwege gelaten. Mag de lezer dat niet weten?

Ondertussen kwam iets anders uiteraard ook niet ter sprake in het VVD-artikel in De Telegraaf: dat aanpak van de hypotheekrenteaftrek modale inkomens nauwelijks raakt.

Geleidelijke aanpak van de hypotheekrenteaftrek raakt lagere inkomensgroepen en modale inkomens (32.500 euro per jaar) nauwelijks. Politieke partijen die de hypotheekrenteaftrek willen afschaffen, doen dat zo geleidelijk en onder zoveel voorwaarden dat de maandelijkse hypotheeklasten bij lagere en middeninkomens de komende tien jaar niet of beperkt zouden stijgen.

Dit blijkt uit berekeningen met behulp van een rekenmodel van de Hypotheekshop (concurrent van De Hypotheker) en een rondgang langs economen, zo meldde Het Parool dit weekend.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)