241

Hypotheekrenteaftrek voor helft naar rijkste huishoudens

20 procent huishoudens met de hoogste inkomens ontvangt helft van teruggave voor hypotheekrente

Bijna de helft van het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek ging in 2008 naar de rijkste huishoudens. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de 7,2 miljoen Nederlandse huishoudens had bijna de helft een hypotheek uitstaan op de eigen woning, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Samen maakten zij 28 miljard euro aan hypotheekkosten. Hiervan werd ruim 10 miljard via de hypotheekrenteaftrek terugontvangen van de overheid. Bijna de helft van dat bedrag kwam dus terecht bij de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens. Dat meldt Trouw woensdag.

Van de huishoudens met een bruto-inkomen van 106.000 euro of meer hadden er acht op de tien een hypotheek. Zij ontvingen bijna 42 procent terug van de kosten, die gemiddeld ruim 1000 euro per maand bedroegen. Van de huishoudens met een bruto-inkomen onder 16.000 euro had slechts ruim een op de tien huishoudens een hypotheek.

De hypotheekrente-aftrek is een van de hete hangijzers voor de aanstaande parlementsverkiezingen. De meeste partijen zijn in meer of mindere mate voor afschaffing. De rechtse partijen willen het belastingvoordeel voor alle huishoudens behouden, dus ook die het helemaal niet nodig hebben, maar wel de helft van het geld binnenharken.

Uit enquêtes blijkt dat de meeste Nederlanders voor inperking van deze vorm van belastingvoordeel zijn. Economen zijn het erover eens dat de hypotheekrenteaftrek in zijn huidige vorm onhoudbaar is.

Foto: Flickr CC Aloxe

Geef een reactie

Laatste reacties (241)