Laatste update 12:10
60

Hysterie rond asielzoekers: enig geval doodslag blijkt zelfverdediging

Deze week trad staatssecretaris van Justitie Mark Harbers af omdat er in Den Haag en de bijbehorende mediavijver grote commotie ontstond over door het ministerie verstrekte cijfers betreffende door de politie geregistreerde mogelijke gevallen van crimineel gedrag. Het gros daarvan bleek te gaan om vergrijpen als winkeldiefstal. Achter het kopje Overige bleken zwaardere gevallen schuil te gaan waaronder 32 moord- of doodslagzaken. De Telegraaf onthulde deze ‘doofpot’ en op het Binnenhof buitelden de partijen over elkaar heen om het verhullen aan de kaak te stellen.

Al snel bleek wat iedereen had kunnen bedenken: er waren geen 32 gevallen van moord- en doodslag. De cijfers zijn notoir onbetrouwbaar want een geval van mishandeling kan door de politie ook zo aangemerkt worden. Slechts in een geval was er daadwerkelijk sprake van een dodelijk slachtoffer. Misdaadverslaggever Chris Klomp heeft voor het AD achterhaald om welke zaak dat ging. Het blijkt een geval van zelfverdediging tijdens een ruzie in een Haagse slagerij.

De Afghaanse verdachte Izamarai M. en een andere werknemer Farid kregen er voor de tweede keer op dezelfde dag ruzie met elkaar. Uit het vonnis in de zaak blijkt dat de verdachte in een klein keukentje op hoofd en lichaam werd geslagen. Hij stak daarna uit zelfverdediging met een fileermes in de zij van het 43-jarige slachtoffer. De Afghaan zei onlangs tijdens de zitting al dat hij in paniek was geweest en alleen maar wilde wegkomen uit het keukentje. De eigenaar en het slachtoffer hadden hem ‘een lesje willen leren’. De buitendeur van de slagerij was op slot gedaan om ‘pottenkijkers’ te weren. Vaststaat dat het latere slachtoffer als eerste klappen uitdeelde, de rol van de eigenaar is onduidelijk, maar hij was volgens de rechtbank wel een ‘bedreigende factor’.

De rechter sprak de man, die overigens niet in een asielzoekerscentrum woonde, vrij omdat hij handelde uit noodweer.

Eerder werd al duidelijk dat de cijfers niet aantonen dat asielzoekers gemiddeld crimineler zijn dan andere inwoners, een mythe die de populistische partijen graag verspreiden. Wel is er een bekende groep notoire wetsovertreders bestaande uit kansloze asielzoekers uit veilige landen als Marokko. Zij trekken door Europa, maken daarbij ook misbruik van asielvoorzieningen en zijn erg lastig aan te pakken.

cc-foto: Tim Reckmann

Geef een reactie

Laatste reacties (60)