76

IAEA: ‘Fukushima wordt geen Tsjernobyl’

Ontwerper van de stalen koepel die de reactor moet beschermen vreest wel een tweede nucleaire ramp

Yukiya Amano, chef van VN-atoomwaakhond IAEA, meent dat de problemen bij de Japanse kerncentrale Fukushima I niet zo ernstig zijn als die in 1986 in Tsjernobyl. Zo zouden de veiligheidsmaatregelen in Japan beter zijn dan in de Sovjet-Unie destijds. De ontwerper van de stalen koepel die de reactor moet beschermen, zegt dat deze niet gebouwd is om aardbevingen te weerstaan. Als de koepel het begeeft, zal er wel een tweede nucleaire ramp ontstaan.

In 1986 werd Tsjernobyl getroffen door een nucleaire ramp waardoor de omgeving na 25 jaar nog steeds onbewoonbaar is.

Volgens Amano zijn er een aantal grote verschillen tussen Tsjernobyl en Fukushima. Zo zijn de reactorvaten na twee explosies nog steeds intact en zijn de reactoren stilgelegd, waardoor een kettingreactie is uitgesloten.

De ramp met de kerncentrales in Japan heeft in Europa zijn weerslag op beslissingen over kerncentrales. Zo heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel aangekondigd het besluit over de sluiting van alle Duitse kerncentrales met drie maanden uit te stellen. Ook in Zwitserland zijn de plannen voor een nieuw kernenergiepark opgeschort, meldt de Standaard.

Volgens de Belgische krant de Morgen moet Japan er rekening mee houden dat het nog een jaar zal duren voordat de reactoren onder controle zijn. Eén van de ontwerpers, Masashi Goto, meent dat de stalen koepel, die de reactor dient te beschermen, het zal begeven. Wanneer dat gebeurt, zal er wél een tweede Tsjernobyl plaatsvinden.

De Morgen schrijft:

“Hij vertelde de Britse zender ook dat de centrale en de reactorkoepels in Fukushima niet ontworpen zijn om een zware aardbeving of een tsunami te weerstaan en dat de bouwheer van de centrale, megabedrijf Toshiba, dat ook wist. Het is een schuldbekentenis die kan tellen, zelfs naar Japanse normen.”

De Volkskrant: ‘Fukushima wordt geen nieuw Tsjernobyl’

Lees ook op Joop: Meltdown dreigt in drie kernreactoren van Fukushima I

Geef een reactie

Laatste reacties (76)