Laatste update 20:28
9

Ian McEwan komt met satirische roman over Brexit

Ian McEwan, de Britse schrijver bekend van bestsellers als Amsterdam en Zaterdag, brengt aan de vooravond van de Brexit een satirische roman getiteld De Kakkerlak uit over het politieke drama. In De Kakkerlak wordt de onbeduidende Jim Sams ’s ochtends wakker en ontdekt dat hij de premier van Groot-Brittannië is geworden. “Niets mag hem in de weg staan, niet de oppositie, niet de dissidenten binnen zijn eigen partij, zelfs niet de regels van de parlementaire democratie,” aldus een wervende tekst van de uitgever. Sams, die in zijn vorige leven weinig erkenning oogstte, legt zichzelf een nieuwe missie op: voldoen aan de wil van het volk.

Op de site van zijn uitgever verklaart de ook in Nederland zeer populaire McEwan:

“Nu de natie zichzelf verscheurt, constitutionele normen opzij geschoven worden, het parlement met reces is gestuurd zodat tijdens een cruciale periode de regering niet ter verantwoording geroepen kan worden en ministers er op Sovjet-achtige wijze schaamteloos over liegen, en terwijl veel hooggeplaatste Brexiteers smachten naar de economische ramp van de No Deal en Engelse nationalisten de politie aanvallen op het plein voor het parlement, moet een schrijver zich afvragen wat hij of zij kan doen. Er is maar een antwoord: schrijven.”

De spot drijven werkt weliswaar therapeutisch maar is geen oplossing, erkent McEwan. “Maar een roekeloze, zichzelf verwondende, lelijke en vreemde kracht is de geest van bepaalde politici en krantenuitgevers binnengedrongen. Ze tonen minachting voor rechters en wetten. Ze willen kennelijk hun doel bereiken via chaos. Wat is er in hen gevaren? Een paar kakkerlakken, vermoed ik.”

De Kakkerlak verschijnt op 27 september onder de Engelse titel The Cockroach. Het is zijn tweede boek dit jaar. In het eerder dit jaar verschenen Machines zoals ik, dat speelt in de jaren ’80, is de linkse Tony Benn de opvolger van Thatcher nadat de Falkland oorlog is verloren. Hij laat het land uit de Europese Unie stappen.

cc-foto: Fronteiras do Pensamento

Geef een reactie

Laatste reacties (9)