21

Ibrahim Wijbenga in reportage Al Jazeera over ‘loverboys’

CDA-raadslid en Joop-opiniemaker bestrijdt 'smet op de Marokkaanse gemeenschap in Nederland'

De Nederlandse ‘loverboys’ hebben nu ook internationaal opzien gebaard. De Arabische nieuwszender Al Jazeera wijdde een documentaire aan het fenomeen van pooiers die zich eerst als vriendje voordoen van jonge, vaak kwetsbare meisjes en hen dan de prostitutie in dwingen. In de reportage komt CDA-raadslid, maatschappelijk werker en Joop-opiniemaker Ibrahim Wijbenga aan het woord. Hij bestrijdt de loverboys in Nederland.


Al Jazeera schrijft dat loverboys vaak Marokkaans-Nederlandse jongens zijn. In de Marokkaanse gemeenschap in Nederland is het onderwerp taboe, maar Wijbenga, die zelf een Marokkaanse moeder heeft, is vastbesloten deze ‘smet’ op de gemeenschap te doen verdwijnen.

De documentaire, gemaakt door Julia Rooke en Caroline Pare, schetst een grimmig beeld van zowel daders als slachtoffers van deze tak van seksuele uitbuiting. Wijbenga probeert het probleem bespreekbaar te maken via het het maatschappelijke werk dat hij doet in jongerencentra, maar probeert het ook via de lokale politiek op de agenda te zetten.

Wijbenga’s werk wordt bemoeilijkt, zowel door de wetgeving die prostitutie legaal maak vanaf 18 jaar, als door het culturele taboe dat erop rust. Hij is zich er ook terdege van bewust dat rechts-conservatieve figuren maar al te graag misbruik maken van de problemen van migrantengemeenschappen.

In de film, die schokkende beelden bevat, komt zowel een voormalige loverboy aan het woord als twee slachtoffers, die op 12 en 15 jarige leeftijd door hun ‘vriendjes’ de prostitutie in werden gelokt.

Al Jazeera: Lover Boys

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)