Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IC-artsen pleiten voor opt-out systeem donorregistratie

  •  
02-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
donor300_03.jpg
Alle Nederlanders moeten automatisch orgaandonor worden, tenzij ze aangeven dit niet te willen
Artsen van de intensive care pleiten voor een zogenoemde opt-out donorregistratiesysteem. Alle Nederlanders zouden hierdoor automatisch orgaandonor worden, tenzij ze zelf aangeven dit niet te willen. Door men niet langer actief te laten kiezen om al dan niet donor te worden, hopen de artsen dat er meer donors zullen ontstaan.
Woensdag deed de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) een oproep aan de poltiiek om de wet op de orgaandonatie te wijzigen. Intensivisten zouden nu nog regelmatig geconfronteerd worden met potentiële donoren die hun keuze niet hebben laten vastleggen. Volgens de artsen zijn de gevolgen hiervan enorm. Nabestaanden worden op een zeer emotioneel moment belast met een lastige keuze en geven vaak geen toestemming, terwijl ze daar achteraf spijt van krijgen.
Volgens de NVIC is er in Nederland een schrijnend tekort aan donoren. Vanwege de verbeterde verkeersveiligheid en de stijgende leeftijd van donoren, verwachten de artsen bovendien dat het aantal potentiële donoren zal afnemen.
Heb jij je keuze nog niet geregistreerd? Dan doe je dat eenvoudig met je Digid op deze website

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.