Laatste update 20:04
29

Anti-kernwapenorganisatie ICAN winnaar Nobelprijs voor de Vrede

De Nobelprijs voor de Vrede is gewonnen door de Internationale Campagne voor Afschaffing van Nucleaire wapens, ICAN. Die organisatie, gevestigd in Genève, vraagt aandacht voor de rampzalige gevolgen van het gebruik van nucleaire wapens en zet zich in voor de bestrijding ervan.

Bij de bekendmaking van de prijswinnaar zei de voorzitter van het Nobel-comité dat de kans op het gebruik van nucleaire wapens momenteel groter is dan het in lange tijd is geweest. Daarmee wees de voorzitter onder meer op de landen die hun kernwapenarsenaal willen moderniseren of vergroten, zoals de Verenigde Staten onder Donald Trump, of de pogingen van Noord-Korea een kernmacht te worden.

In totaal waren 215 personen en 103 organisaties genomineerd voor de Vredesprijs. Welke mensen en organisaties dat waren, wordt zoals gewoonlijk niet bekendgemaakt. In 2016 ging de prijs naar de Colombiaanse president Juan Manuel Santos voor zijn inspanningen om een eind te maken aan de burgeroorlog in zijn land.

Update 20.00
De Nobelprijs voor de Vrede gaat indirect ook naar de Nederlandse vredesorganisatie PAX. Directeur Jan Gruiters tegen het AD:

Ik had echt gedacht dat het de Witte Helmen zouden worden, die hadden het ook verdiend. Maar dit is natuurlijk fantastisch. Een enorme opsteker voor ICAN en voor PAX, dat lid is van het ICAN-bestuur. En het is natuurlijk ook een oproep aan alle staten om nu serieus te overwegen het verdrag dat kernwapens verbiedt, te ondertekenen […] Je mag gerust zeggen dat PAX een van de drijvende krachten achter ICAN is. We hebben er heel erg hard aan getrokken. We zijn al een aantal jaren bezig met de voorbereiding van het verdrag dat nu ter ratificatie voorligt in de Verenigde Naties en al door 53 landen is ondertekend.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (29)