29

Ich bin ein Merkel

Rutte: 'Haar teksten zouden de mijne kunnen zijn' ... Verschil van mening kwestie van 'verkeerde vertaling'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleitte deze week voor een versterking van de politieke unie. Dat staat lijnrecht tegenover de opvattingen die Rutte uitdraagt: geen overdracht van soevereiniteit aan Brussel. Hoe kan hij het dan toch met haar eens zijn?


Persconferentie Rutte 15-06-12 door Joop-nl
Volgens de demissionair premier is er sprake van een foute vertaling, schrijft de Volkskrant:

Rutte zei vrijdag dat ‘politieke unie’ bij ons iets heel anders betekent dan in Duitsland. Wat Merkel volgens hem bedoelt is dat Zuid-Europa zich moet houden aan de afspraken over bezuinigingen, hervormingen en begrotingsdiscipline.

Klopt dat? Deze week nog pleitte Merkel voor meer macht voor de Europese Centrale Bank “om ons te beschermen tegen het vertragen van problemen als gevolg van  nationale invloeden.” Ook benadrukte ze dat een politieke unie, met minder soevereiniteit van de landen, onvermijdelijk is om in de toekomst herhaling van de problemen te voorkomen. Volgens Rutte zijn dat ‘vergezichten’.

Rutte zei vandaag tijdens de wekelijkse persconferentie dat hij het grotendeels eens is met de Duitse bondskanselier over de te volgen koers: “Haar teksten zouden de mijne kunnen zijn.” Hij ontmoet Merkel woensdag.

De demissionair premier stelde ook dat er nog veel meer bezuinigd moet worden dan al gepland is. De NOS

Volgens Rutte is het onvermijdelijk te bezuinigen op allerlei voorzieningen en moeten sommige dingen ook slimmer worden georganiseerd. “Als je niet bijstuurt, leidt dat tot verlies van vertrouwen”, voegde hij eraan toe.

cc-foto: Minister-president

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)