21

ID-pas nauwelijks gecontroleerd

Journalist komt met vervalst identiteitsbewijs overal binnen ... Update: Erasmus Universiteit vraagt hulp om onderzoeksjournalist op te sporen

Legitimatiebewijzen worden niet of nauwelijks goed gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van journalist Brenno de Winter, die met een zelf gemaakt identiteitsbewijs nagenoeg nergens werd geweigerd.


Update 11:35: Erasmus Universiteit vraagt in e-mail hulp om onderzoeksjournalist op te sporen

Eerder:
Brenno de Winter deed zijn onderzoek voor NU.nl. Hij maakte zelf een Duits ogend ‘Lichtbildausweis’ (Duits woord voor legitimatiebewijs met pasfoto) aan, dat zoveel mogelijk correcte gegevens bevatte, maar ook diverse aanwijzingen die aangaven dat het bewijs niet legaal kon zijn. Zo stond er als pseudoniem ‘Bigwobber’ op het kaartje.

Met zijn valse Lichtbildausweis kwam De Winter onder meer de ministeries van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Sociale Zaken en Infrastructuur en Milieu binnen. Ook de OPTA, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de Tweede Kamer, het Nationaal Cyber Securtiy Centrum (een onderdeel van de Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), de AIVD en een stembureau voor de Tweede Kamerverkiezingen accepteerden het bewijs, net als de KLPD, de Politie Haaglanden, de Politie Brabant Zuid-Oost en de Marechaussee bij een bezoek aan het Koninklijk Paleis.

De ChristenUnie wil minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op het matje roepen. Kamerlid Gert-Jan Segers:

Ik ben van m’n stoel gerold van verbazing. Dat je negen maanden lang gewoon overal, van ministeries tot het stembureau, van de politie tot zelfs het Koninklijk Paleis, kunt binnenkomen met een vervalst identiteitsbewijs is ronduit schokkend. Dit is geen eenmalige toevalstreffer van een journalist die op zoek is naar een stuntje. Als dit inderdaad allemaal zo is gegaan, dan is een ernstig en structureel veiligheidsprobleem aangetoond. De controle van identiteitsbewijzen deugt gewoon niet.

Lees meer op NU.nl.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)