26

Ideeën recyclen: Toch weer kraanwater bij de wijn

Op internationaal Wereld Water Dag is het voorstel van GroenLinks om horeca te verplichten gratis kraanwater te schenken weer zo goed als nieuw

In aanloop naar de verkiezingen van afgelopen september kwam GroenLinks met het voorstel om horeca voortaan te verplichten gratis kraanwater aan iedereen die het wil te verschaffen. Het voorstel kon op forse kritiek rekenen en werd weg gelachen. ‘Is dit nou hét idee dat GroenLinks aan meer zetels moet helpen?’ was de vraag. Nu, tijdens de viering van de internationale Wereld Water Dag, is het idee van GroenLinks juist het speerpunt.

The Cost of Water
Konininklijke Horeca Nederland (KHN), de belangenbehartiger van 20.000 horeca-ondernemers, keerde zich in augustus vorig jaar fel tegen het plan. Het zou een onzalig idee zijn en ‘oneigenlijke politieke bemoeienis’. Ondernemers zouden zelf moeten bepalen of ze geld vragen voor water, of niet.

Maar Nederland is dit jaar gastland voor de Wereld Water Dag. Door heel het land zijn activiteiten, uiteenlopend van ‘een slokje grachtwater drinken’ tot het meelopen met een muskusrattenvanger van een waterschap. Daardoor is het idee van GroenLinks weer op de kaart terecht gekomen.

In Zwolle schenken restaurant en andere horecagelegenheden, waar de landelijke Water4Daagse wordt gehouden, vrijdag en zaterdag kraanwater. Hiervoor wordt een klein bedrag gevraagd, dat gaat naar het netwerk Join the Pipe, dat drinkwaterprojecten in Afrika steunt.

Vrijdag wordt een app gelanceerd waarop gebruikers kunnen melden of ze in een restaurant gratis kraanwater konden krijgen, of niet. De organisatie KRNWTR stelt overigens dat flessenwater 325 maal duurder is in Nederland dan kraanwater, terwijl kraanwater aan veel meer eisen moet voldoen dan flessenwater.

Jesse Klaver rekende vorig jaar nog uit dat door de productie, verpakking en het transport van een plastic flesj,e 500 keer zoveel CO2 wordt uitgestoten als bij het uitserveren van kraanwater. Voor een glazen flesje betekent dit 1324 keer meer uitstoot.

cc-foto: Zeptonn

Geef een reactie

Laatste reacties (26)