Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Identiteitskaart voortaan alleen mét vingerafdrukken

  •  
19-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Voorzieningenrechter oordeelt: 'Er worden geen uitzonderingen gemaakt'
Een man die weigert zijn vingerafdrukken af te staan voor de aanvraag van een identiteitskaart, heeft ongelijk gekregen van de Utrechtse voorzieningenrechter. De wet zou geen mogelijkheden bieden om een uitzondering te maken. Vanwege Europese wetgeving is de opslag van vingerafdrukken in de chip van paspoorten en andere reisdocumenten verplicht.
De man diende een kort geding tegen de gemeente in, omdat hij niet wilde dat zijn vingerafdrukken opgeslagen zouden worden. Het opslaan van de vingerafdrukken zou een ongeoorloofde inbreuk op zijn privacy zijn. Ook vreesde hij dat er misbruik van gemaakt zou worden door opsporingsdiensten, waardoor Nederland een politiestaat zou worden.
De opslag van vingerafdrukken in de chip van paspoorten en andere reisdocumenten is vanwege Europese wetgeving verplicht. Gemeenten slaan de afdrukken vervolgens op, om bij de aanvraag van een nieuw paspoort de aanvrager te kunnen herkennen. Eind juli zou hier verandering in moeten komen.
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zegde onlangs toe de opslag eind juli stop te zetten vanwege de onbetrouwbaarheid van de technologie die de afdrukken moet herkennen. Ook werkt Donner aan een wetswijziging.
De rechter oordeelde uiteindelijk dat de angst van de man onterecht is. Veiligheidsdiensten zouden de vingerafdrukken helemaal niet mogen gebruiken.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.