6

IDF gebruikt Facebook bij opsporing dienstplicht-ontlopers

Duizenden Israëlische vrouwen ontlopen hun diestplicht door te claimen gelovig te zijn

Israëlische vrouwen die gelovig zijn worden vrijgesteld van dienstplicht. IDF gebruikt het sociale medium Facebook nu om vrouwen op te sporen die onterecht claimen gelovig te zijn. Afgelopen jaar heeft het leger duizend vrouwen opgeroepen alsnog hun dienstplicht te vervullen.

De krant Jerusalem Post meldde dinsdag dat het Israëlische leger duizend vrouwen alsnog heeft opgeroepen. Uit Facebook profielfoto’s en updates heeft het IDF kunnen opmaken dat de dames in niet-koosjere restaurants aten, feestjes bezochten op sabbat en zich schaars kleedden.

De Israëlische vrouwen moeten nu alsnog hun dienstplicht vervullen. Volgens een legerwoordvoerder zegt 35 procent van de Israëlische vrouwen zich aan de geloofsregels te houden. Zij moeten een document ondertekenen waarin staat dat ze geloofsregels in acht nemen, maar volgens de legerleider zouden duizenden vrouwen seculier zijn.

Het leger heeft intussen zes kantoren opgezet om de vrouwen te ontmaskeren. De ontmaskering gebeurt niet alleen door Facebook-profielen te controleren, maar ook door de vrouwen voor feestjes uit te nodigen die op de heilige dag sabbat plaatsvinden.

Jerusalem post: IDF uses Facebook to catch 1,000 draft-dodging women

cc-foto: Alex

Geef een reactie

Laatste reacties (6)