13

Iedere 10 dagen sterft er iemand in totale eenzaamheid

36 doden per jaar worden pas na maanden gevonden

Iedere tien dagen sterft er iemand zonder dat het wordt opgemerkt. Ze overlijden in totale eenzaamheid en hun lichamen worden pas maanden later gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van het AD naar aanleiding van de Rotterdamse vrouw van wie het overlijden pas na 10 jaar werd opgemerkt.

dead flowersHet zijn veelal mensen van boven de zestig die kampen met een gebrek aan sociale vaardigheden of problemen als alcoholverslaving. Meestal gaat het om mannen die alle contact met anderen hebben verloren. Volgens Anja Machielse, universitair hoofddocent aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, weten ze vooraf dat ze na hun dood pas na lange tijd gevonden zullen worden. “Dat vinden ze heel erg”. De personen in kwestie zijn niet per se diep ongelukkig en hebben zo hun eigen methodes ontwikkeld om het leven dragelijk te maken. Ze zitten bijvoorbeeld in de tram om, weliswaar zonder contact met anderen, toch tussen medemensen te verkeren.

Hulpverleners kunnen een vertrouwensband met de zonderlingen opbouwen, stelt Machielse. Zolang ze niet te opdringerig zijn en het leven van deze mensen niet willen veranderen. De meeste geïsoleerden hechten grote waarde aan een contactpersoon. ‘Als er maar één iemand is die weet dat ze bestaan, die weet hoe ze heten. Dat is vaak genoeg voor deze mensen.’

Rotterdamse artsen kijken niet meer op van doden die al meer dan twee maanden geleden zijn overleden. In Amsterdam komt het ook vaak voor:

‘Ik denk dat bijna wekelijks mensen worden gevonden die meer dan 2 maanden daarvoor zijn overleden’, vermoedt Kees Das, hoofd van de forensische dienst van de Amsterdamse GGD. 

In de dossiers zijn 36 gevallen terug te vinden maar vermoedelijk is het werkelijke aantal groter omdat niet ieder overlijden in eenzaamheid wordt geregistreerd.

AD: Elk jaar 36 ‘eenzame doden’

cc-foto: Clay Hackett

Geef een reactie

Laatste reacties (13)