76

‘Iedereen automatisch orgaandonor’

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra dient wetsvoorstel in dat tekort aan donoren moet halveren

Om het grote tekort aan orgaandonoren te tackelen zou iedereen automatisch orgaandonor moeten zijn, vindt D66. Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid voor de partij, zal hiertoe de komende week een initiatiefwet voorstellen. Dijkstra zei dit zaterdagnacht in het radioprogramma De Overnachting, zo melden verschillende media zondagochtend.

Op dit moment moet iemand die donor wil zijn zich zelf registreren. D66 wil dat Nederlanders straks een aantal malen per brief op hun automatische donorschap worden gewezen. Wie geen donor wil zijn, moet dat zelf actief aangeven, bepleit Dijkstra in De Overnachting

Nederland kampt al jaren met een tekort aan donoren. De discussie is dan ook geen nieuwe. D66 denkt dat het tekort kan worden gehalveerd door het automatisch donorschap. In sommige Europese landen (België, Finland, Portugal, Tsjechië) wordt al met een soortgelijk systeem gewerkt. Uit (onder andere) Canadees onderzoek blijkt dat het ook effect heeft.

Dijkstra benadrukt dat in haar Actief Donor Registratiesysteem de mogelijkheid blijft bestaan om de beslissing aan nabestaanden over te laten.

Radio 1: De Overnachting

Foto-cc: Sebastiaan ter Burg

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)