Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Iedereen automatisch orgaandonor'

  •  
12-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-donorcodicil300.jpg
D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra dient wetsvoorstel in dat tekort aan donoren moet halveren
Om het grote tekort aan orgaandonoren te tackelen zou iedereen automatisch orgaandonor moeten zijn, vindt D66. Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid voor de partij, zal hiertoe de komende week een initiatiefwet voorstellen. Dijkstra zei dit zaterdagnacht in het radioprogramma De Overnachting, zo melden verschillende media zondagochtend.
Op dit moment moet iemand die donor wil zijn zich zelf registreren. D66 wil dat Nederlanders straks een aantal malen per brief op hun automatische donorschap worden gewezen. Wie geen donor wil zijn, moet dat zelf actief aangeven, bepleit Dijkstra in De Overnachting
Flickr_PiaDijkstra_SebastiaanterBurg_150
Nederland kampt al jaren met een tekort aan donoren. De discussie is dan ook geen nieuwe. D66 denkt dat het tekort kan worden gehalveerd door het automatisch donorschap. In sommige Europese landen (België, Finland, Portugal, Tsjechië) wordt al met een soortgelijk systeem gewerkt. Uit (onder andere) Canadees onderzoek blijkt dat het ook effect heeft.
Dijkstra benadrukt dat in haar Actief Donor Registratiesysteem de mogelijkheid blijft bestaan om de beslissing aan nabestaanden over te laten.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.