64

‘Iedereen moet korter werken’

Vakbonden dienen plan in om de werkloosheid, met name onder jongeren, te halveren

De vakcentrales FNV, CNV en VCP sturen aan op arbeidstijdverkorting. Ze dienden woensdag een plan in dat de werkloosheid binnen een paar jaar moet halveren. Ook in dat plan staan een aantal maatregelen die het kabinet moet doorvoeren om échte banen te creëren.


De vakbonden vinden dat de AOW-leeftijd niet verder omhoog mag. Ook willen ze dat de belasting op grote vermogens omhoog gaat, een hogere vennootschapsbelasting en een speciale belasting op fossiele hulpbronnen. Daarnaast sturen ze aan op arbeidstijdverkorting. “Als iedereen een dag korter gaat werken, komen veel mensen aan een baan.”

De reeks maatregelen moet er vooral zorgen dat jongeren aan het werk komen. In het plan schrijven de bonden dat er ook banenplannen voor het onderwijs en een tijdelijke banenpool voor de jeugdzorg moeten komen.

De huidige aanpak van de jeugdwerkloosheid is volstrekt onvoldoende. In april vorig jaar was de jeugdwerkloosheid 16 procent en een jaar later is nog steeds hetzelfde percentage jongeren werkloos.

Om jongeren meer kans op werk te bieden, vinden de bonden dat bedrijven jongeren in dienst moeten nemen op de plek van mensen die met pensioen gaan. Dat worden ‘transferbanen’ genoemd waarin jongeren een half jaar voordat iemand met pensioen gaat, alvast aan de slag gaat bij een bedrijf.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)