13

Iedereen zijn eigen straatcafé

Zondag 1 juni eerste Nederlandse bankjesdag ... zet een bankje voor je deur!

We hadden al rokjesdag, maar het ziet er naar uit dat we ook een bankjesdag krijgen. Zondag op 1 juni gaat het grootste openluchtcafé ter wereld van start: bankjesdag van het Bankjescollectief.

En dat is zo leuk als het eenvoudig is. Het bankjescollectief is een idee van Jesse Jorg en het houdt in dat iedereen die wil elke eerste zondag van de maand zijn stoep omtovert tot straatcafé door er een bankje neer te zetten en er iets aan te bieden. Een zelfgemaakte taart bijvoorbeeld, of een kop verse soep. Met of zonder slingers, met of zonder activiteit. De bedoeling is om van de stoep voor je huis een plek te maken waar je samen een kop koffie drinkt, muziek maakt, een spel speelt of gewoon een goed gesprek voert. Achteraf bepalen de bezoekers wat je café waard is.

Jesse Jorg kwam op het idee voor het Bankjescollectief tijdens een wandeling op een zonnige dag in de Jordaan:

De voormalige volkswijk leefde helemaal, het was één groot buitencafé met drukbevolkte bankjes waar mensen samen aan het borrelen waren. Ik besloot om een eigen bankje voor de deur te zetten en dat werkte als een magneet op de buurt. Er ontstonden de leukste gesprekken en dat zorgde voor een hoop gezelligheid. Het leek me geweldig om dat groots te organiseren waar mensen hun eigen bankjes open stellen voor anderen zodat je op een makkelijke manier jouw buurt- of stadgenoten leert kennen.

Op www.bankjescollectief.nl kun je je aanmelden met je bankje en de activiteit die je erbij hebt bedacht. De site is net gelanceerd en heeft nog maar een paar bankjes in de aanbieding, maar je weet maar nooit, misschien groeit dit werkelijk uit tot een van de grootste collectieve buurtfeestjes.

CC foto: Bankjescollectief 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)