Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ieders DNA in de databank?

  •  
15-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_DNA_MicahBaldwin_300.jpg
Justitie wil kijken of familie van verdachte in databank zit. Wiskundigen: Kans op missers wordt groter
Binnenkort mag Justitie kijken of er familie van een verdachte in de DNAdatabase zit. De Eerste Kamer bespreekt althans vandaag een voorstel hiertoe. Is dat slim, of zijn er risico’s? De Pers interviewde hierover de wiskundigen Ronald Meester en Klaas Slooten. Meester: ‘De kans op missers, en daarmee tijdverlies, wordt daarmee ook veel groter. En over dat laatste hoor je vanuit het buitenland helaas maar weinig.’
In veel Amerikaanse staten, en in Engeland, is dit speuren naar ‘familial DNA’ al toegestaan, schrijft De Pers. De wiskundigen Ronald Meester en Klaas Slooten – de een hoogleraar aan de Vrije Universiteit, de ander verbonden aan het Nederlands Forensisch Instituut – willen onderzoeken wanneer de methode zinvol is. En wat er mis kan gaan. Hieronder een aantal interessante citaten uit het interview
Meester:
“DNA-bewijs is altijd veel gecompliceerder dan de burger denkt. Je kunt niet spreken van ‘de kans dat dit een vader of broer van de dader is’. Ik geef hierover vaak college, of lezingen aan juristen, medisch biologen, politiemensen – ze vinden het allemaal buitengewoon interessant maar ‘gewoon’ DNA-bewijs is voor hen al heel moeilijk, en familial DNA is nóg ingewikkelder.”
Slooten:
“In Nieuw- Zeeland, waar het al langer kan en waar ze een DNA-database hebben die met de onze vergelijkbaar is, zijn maar weinig zaken echt dichter bij een oplossing gebracht. Als dat hier ook gebeurt, dan neemt het enthousiasme voor familial DNA snel af, denk ik. Het is duur en tijdrovend onderzoek.  (..)  In Engeland en Wales kom je al snel in de DNA-database. Ze hebben daar enkele miljoenen DNAprofielen opgeslagen. In Nederland hebben we er iets van 120.000. Dan zou je zeggen: kleinere database, kleinere kans om verwanten te vinden, kleinere kans op succes. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Door enorm veel mensen in je database te stoppen, ‘vervuil’ je die database misschien alleen maar.”
Foto-cc: Micah Baldwin

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.