37

Ieren zeggen voluit ja! tegen homo-huwelijk

Eerste keer dat bevolking van een land stemt over homo-huwelijk ... Overwinning op macht katholieke kerk ... Helft stemmen geteld, overweldigende meerderheid voor ja

De Ierse bevolking zegt massaal ja tegen de openstelling van het burgerhuwelijk voor homo’s en lesbiennes. Het land dat eeuwenlang beheerst werd door de invloed van de katholieke kerk is het eerste ter wereld waarbij de bevolking zich via een referendum kon uitspreken over het homo-huwelijk. Dat resulteerde in een verpletterende overwinning van progressieve krachten.


Drie miljoen Ieren konden hun stem uitbrengen. Na het tellen van de helft van de stemmen was de stand 62 procent voor invoering van het homo-huwelijk en 37 procent tegen. De opkomst bedraagt circa 60 procent. Zo’n twintig landen hebben het homo-huwelijk al op de een of anderen manier erkend.

Ieren hebben ervaring met referenda. Sinds de onafhankelijkheid van de voormalige Britse kolonie in 1937 zijn er 35 gehouden. In de tachtiger jaren volgde de bevolking nog massaal de richtlijnen van de katholieke kerk en werd het recht op abortus tot twee keer toe bij een referendum afgewezen. Die invloed lijkt voor een groot deel verdampt, mede door schokkende onthullingen over massaal kindermisbruik door katholieke priesters. Echtscheiding werd pas in 1995 legaal via referendum nadat dat nog bij een eerder referendum werd afgewezen.

Ook nu trachtten conservatieve krachten de bevolking tot afwijzing te bewegen. De ‘Nee’-campagne beschikte over een enorm propagandabudget dankzij financiële steun van conservatieve Amerikaanse christenen. Daar trapten de Ieren echter niet meer in.

In de hoofdstad Dublin is een volksfeest losgebarsten.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)